El món, camí del fracàs davant la crisi climàtica: les emissions continuen augmentant
Les emissions han arribat a un màxim històric

El diòxid de carboni no només afecta el clima del planeta, sinó també la nostra salut

Concentracions elevades d'aquest gas poden afectar la salut, sobretot en nens i en certs malalts

Xavier DuranActualitzat

El diòxid de carboni (CO2) no tan sols està modificant el clima del planeta, sinó que també té un impacte directe molt negatiu en la salut dels seus habitants. Així ho afirma un estudi publicat a la revista "Nature sustainability".

Fins ara, s'ha estudiat força l'impacte que el canvi climàtic té i pot tenir en la salut. Però molt pocs estudis han intentat esbrinar quin impacte directe poden tenir concentracions elevades de CO2. De fet, aquest gas només és tòxic a altes concentracions. El 1986, un núvol d'aquest gas es va escapar del llac Nyos, situat en un vessant d'un volcà inactiu al Camerun. Com a resultat d'això, van morir unes 1.800 persones i uns 6.000 caps de bestiar.

Però, segons la recerca encapçalada per Tyler A. Jacobson, de la Universitat del Nord-oest, a Chicago, sense aquests esdeveniments excepcionals el gas també perjudica la salut, si bé de forma més progressiva.

Entre les dades recollides i analitzades pels autors hi ha la tendència a un augment de la concentració de bicarbonat a la sang en la població dels Estats Units. L'increment d'un 5% es pot atribuir a l'augment de la concentració de CO2.
 

Adaptats a concentracions molt menors

Durant l'evolució humana la concentració atmosfèrica de diòxid de carboni es va mantenir estable al voltant de 250 ppm (parts per milió en volum). Els humans s'haurien adaptat a aquests nivells. Però des de la revolució industrial l'ús de combustibles fòssils n'ha disparat la concentració, que ara ja supera les 400 ppm.

L'exposició a una concentració com aquesta potser no comportaria grans perjudicis, però els autors alerten que una concentració atmosfèrica superior fa que en alguns ambients interiors es pugui arribar a concentracions superiors a les 1.000 ppm i durant més temps.

Segons els autors, l'efecte pot ser molt més important en els nens, que aspiren més aire en relació amb el seu pes corporal i que, per tant, estarien més exposats al CO2.  
 

Persones més vulnerables

Altres poblacions vulnerables serien les persones amb malalties pulmonars o neuromusculars, que afavoreixen la retenció de CO2 a l'organisme. També tindria impacte en persones amb malalties neurodegeneratives o neurovasculars, que tenen menys capacitat per augmentar el flux sanguini al cervell en presència de més diòxid de carboni. I l'osteoporosi també augmenta la vulnerabilitat a aquest gas. Fins i tot apunten que la hipersensibilitat al CO2 s'ha relacionat amb trastorns psiquiàtrics.

Segons l'IPCC (Grup Internacional del Canvi Climàtic), la concentració de CO2 podria arribar a 670 ppm a finals de segle. En l'escenari més pessimista, assoliria les 936 ppm. Per tot això, els autors demanen més recerca sobre els efectes d'aquest gas en la salut i estudiar mesures de mitigació, com ara una millor ventilació dels habitatges.

ARXIVAT A:
SalutCrisi climàtica
Anar al contingut