Captura del vídeo promocional del perfil d'Instagram "Eva Stories"
Captura del vídeo promocional del perfil d'Instagram "Eva Stories"

El diari d'una nena assassinada a Auschwitz, convertit en un Instagram

El compte Eva Stories narra la història real d'Eva Heyman, una nena de 13 anys coneguda com l'Anna Frank hongaresa

Irene VaquéActualitzat

"Petit diari meu, no vull morir, vull viure, encara que això vulgui dir que només quedi jo en tot el sector. Esperaria el final de la guerra en un celler, unes golfes o qualsevol forat. Fins i tot permetria, petit diari meu, que aquell guàrdia que ens va prendre la farina em fes un petó, només perquè no em matessin, només per poder continuar vivint!"

"Ara veig que el guàrdia amable ha deixat entrar la Mariska. No puc escriure més, petit diari meu, estic plorant i necessito veure la Mariska."


Amb aquestes paraules acaba el diari que Eva Heyman, una nena hongaresa jueva, va escriure entre el febrer i el maig de 1944, abans de morir gasejada al camp d'extermini d'Auschwitz. El seu relat ha quedat recollit en un compte d'Instagram, Eva Stories, en forma de vídeos que fan servir les emoticones, etiquetes i localitzacions pròpies d'aquesta xarxa social. El programa InfoK en va parlar en l'especial dedicat a Neus Català

 

 

La Mariska és la cuinera cristiana que tenien els seus avis, amb els quals vivia des que els seus pares es van divorciar, i és gràcies a ella que aquesta terrible experiència sota la repressió dels nazis ha arribat al dia d'avui. El diari va acabar la vigília que se l'enduguessin a Auschwitz. El fet que plasmés la seva història en un diari ha fet que se la conegui com l'Anna Frank hongaresa

 

El compte és una iniciativa del magnat d'origen israelià Mati Kochavi i la seva filla Maya, que van decidir explicar l'extermini de 6 milions de jueus amb les noves tecnologies, per arribar als més joves i perquè l'holocaust no caigui en l'oblit. 

La iniciativa, que van aplaudir tant el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, com la Casa Blanca, va aconseguir 100 milions de visites en les primeres 24 hores, segons els mitjans israelians. El perfil té més d'1,7 milions de seguidors. 

Els vídeos, que duren com a molt pocs minuts, recullen des del seu aniversari fins al moment en què l'obliguen a pujar al tren que la va portar al camp de la mort.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eva.Stories Official Trailer

A post shared by Eva (@eva.stories) on

 

A les "stories" també hi ha informació de context, com que van haver de fer el trasllat a Polònia en tren drets durant els quatre dies que es va allargar o que només tenien un cubell amb aigua i un altre que feia les funcions de vàter o que no es va poder acomiadar dels seus avis. 

 

Eva Heyman va morir a les cambres de gas del camp polonès el 17 d'octubre de 1944. La seva mare, que va poder sobreviure i va ser rescatada el 1945 al camp de Bergen-Belsen, va saber de la mort de la seva filla per testimonis presencials, que van explicar que el doctor Josef Mengele, conegut com l'"àngel de la mort" pels experiments que va fer amb humans a Auschwitz, havia enviat la nena a la cambra de gas veient les ferides que tenia als peus.

Un cop publicat el diari d'Eva Hyman, la seva mare es va suïcidar. El llibre està publicat en català amb el títol "He viscut tan poc: diari d'Eva Heyman". A Oradea, el lloc on va néixer, hi ha un memorial seu. 

 

ARXIVAT A:
HolocaustInstagram
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut