Un nou sistema accelera de forma espectacular el diagnòstic de càncer durant una operació
Biòpsia de cervell durant una intervenció (Wikipedia)

El diagnòstic de càncer en una operació, molt més ràpid amb intel·ligència artificial

El nou sistema demostra ser molt acurat a l'hora d'identificar els deu tipus més comuns de tumors cerebrals

Xavier DuranActualitzat

Un sistema basat en la intel·ligència artificial pot escurçar de forma espectacular el temps necessari per interpretar biòpsies i diagnosticar càncer durant una operació. El sistema i els primers assajos es descriuen en un article publicat a la revista Nature Medicine per un equip d'investigadors encapçalat per Daniel A. Orringer, de la Universitat de Nova York.

Arreu del món, uns 15,2 milions de persones són diagnosticades cada any amb càncer. Més del 80% són sotmeses a cirurgia i en molts casos s'analitza una mostra del tumor per fer un diagnòstic preliminar.

Però segons expliquen els autors, aquest procés amb anàlisi histològica -dels teixits- implica transportar la mostra, preparar-la amb personal altament especialitzat i tenir la interpretació d'un patòleg. Això dificulta una cirurgia que aporti un diagnòstic ràpid.

Un sistema tan acurat com un patòleg

El sistema va ser entrenat amb més de 2,5 milions d'imatges. Això li va permetre fer, acuradament, diagnòstics de càncer de cervell en menys de 150 segons -amb les tècniques convencionals es necessiten entre 20 i 30 minuts.

Posteriorment, es va fer un assaig clínic amb 278 pacients amb tumor cerebral. Els resultats van mostrar que el sistema era capaç d'identificar els deu tipus més comuns de tumor cerebral de forma tan acurada com els patòlegs.

El sistema desenvolupat pels autors combina una tècnica recent, la histologia Raman estimulada, amb una xarxa neuronal convolucional. Es tracta d'un tipus de xarxa neuronal artificial on les neurones responen de manera semblant a les cèl·lules nervioses a l'escorça visual primària d'un cervell real.

Els investigadors valoren així a l'article les conclusions de la recerca:

"Aquests resultats demostren com el diagnòstic de càncer mitjançant cirurgia pot ser simplificat creant una ruta complementària per al diagnòstic de teixits que sigui independent del tradicional laboratori de patologia."

El sistema proporcionaria als cirurgians, segons els autors, una informació diagnòstica de nivell expert durant la cirurgia i gairebé en temps real. L'algoritme crearia un nou camí per a intervencions de càncer més segures i acurades.

ARXIVAT A:
CàncerSalut
Anar al contingut