Reintroducció del diable de Tasmània a l'Austràlia continental (Reuters)

El diable de Tasmània torna a l'Austràlia continental 3.000 anys després

L'actor australià Chris Hemsworth i l'actriu Elsa Pataky han participat en el projecte de reintroducció d'aquesta espècie

RedaccióActualitzat

El diable de Tasmània va desaparèixer de l'Austràlia continental fa 3.000 anys i ara un grup d'ecologistes n'han reintroduït 26 exemplars al nord de Sydney.

L'ONG Aussie Ark pretén salvar aquest emblemàtic animal, que en l'actualitat habita a l'illa australiana de Tasmània, una espècie que està fortament amenaçada per un tumor facial i per altres espècies invasores.

 

És el marsupial carnívor més gran del món i el seu alliberament és "una cosa monumental, una veritable fita en la història: el retorn dels dimonis al territori continental" com assegura Tim Faulkner, gerent general d'Aussie Ark:

"És la primera vegada en 3.000 anys aproximadament que el diable de Tasmània ha recorregut els boscos continentals. I com a depredador alfa , és molt important."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A little note of encouragement can help with a big transition! And Lisa, Lenny, Jacksen and Skittles are going through a big transition. They're some of the first Tasmanian Devils to live on mainland Australia in nearly 3,000 years. Tasmanian Devils vanished from Australia because they were outcompeted by dingos, which hunt in packs, and then a contagious cancer decimated 90% of the remaining population in Tasmania. Kids, ages 5 to 10, can cheer on these four little devils and the #DevilComeback by sending them a devil-gram! ⁠⠀ ⁠⠀ The devils will need some dedicated supporters because they've got an important job to do. They are going to help restore the natural balance of Australia's ecosystem, which has suffered the worst mammal extinctions on the planet. These carnivorous marsupials are ecosystem engineers and can help the forests and grasslands of Australia recover from the devastating 2019-2020 bushfires.⁠⠀ ⁠⠀ Follow our link in bio to download a #devilgram and send it to a little devil!⁠⠀ .⁠⠀ @aussieark⁠⠀ @wild.ark ⁠⠀ ⁠⠀ #DevilComeback #RewildAustralia #TasmanianDevil #TasmanianDevils #Devils #Australia #Marsupial #ExtinctionEndsHere #EarthOptimism #ConservationOptimism #Conservation #Wildlife #LandDownUnder #PenPal #Devilgram⁠⠀

A post shared by Global Wildlife Conservation (@global_wildlife_conservation) on

 

El projecte Devil Comeback, en el qual també participen les organitzacions Global Wildlife Conservation i Wild Ark, pretén també restaurar l'ecosistema australià, que va ser alterat després de l'arribada dels colons britànics a finals del segle XVIII. Faulkner explica que volen alliberar aquest medi natural de depredadors salvatges introduïts com dingos, gats o guineus:

"Tenim la guineu salvatge i el gat salvatge, que causen estralls en els nostres animals autòctons, i una mesura de control natural, com el retorn del diable al medi ambient, podria ser l'única solució natural que tenim per protegir-los."

 

L'actor australià Chris Hemsworth, que encarna el personatge de Thor en la saga de pel·lícules de Marvel, i l'actriu Elsa Pataky van ajudar a mitjans de setembre a alliberar 11 exemplars a la reserva de Barrington Tops, uns 300 quilòmetres al nord de Sydney, que se sumen a 15 espècimens introduïts amb anterioritat.

Chris Hemsworth i Elsa Pataky alliberen exemplars de diable de Tasmània (Reuters)

 

Els investigadors de les ONGs, que ja han criat 400 diables de Tasmània (Sarcophilus harrisii) en captivitat, controlaran els moviments d'aquests marsupials amb la finalitat de seguir els progressos que fan en l'adaptació a la seva nova vida salvatge.

 

Un tumor amenaça l'espècie

Aquests petits marsupials de color negre i grans ullals pateixen un càncer contagiós que es propaga per transmissió directa a través de les mossegades que s'infligeixen els animals a la cara durant els processos d'alimentació i aparellament.

Aquest tumor apareix a la boca de l'animal i augmenta de mida fins a causar unes deformacions que li impedeixen menjar, una malaltia que ha acabat amb el 85% de la població. L'espècie es va incloure a la llista vermella d'animals en perills d'extinció.

Es calcula que actualment hi ha 25.000 diables de Tasmània a la natura, enfront dels 150.000 que hi havia abans de la irrupció de la malaltia. En l'Austràlia continental, en canvi, aquests animals van desaparèixer fa 3.000 anys, probablement eliminats pels dingos, una subespècie de llop autòcton.

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologia
Anar al contingut