Egipte

El Dia de l'Ira en rebuig a les paraules del Papa sobre l'islam està tenint poc ressò en el món musulmà

Diversos líders religiosos musulmans han convocat per avui el Dia de l'Ira perquè tot el món islàmic expressi el seu rebuig a les paraules que va dir el papa Benet XVI a Ratisbona. Els convocants, els Germans Musulmans d'Egipte i la Unió Mundial de Savis Islàmics, l'han fet coincidir amb les grans concentracions de musulmans a tot el món per a la pregària dels divendres i l'inici del ramadà. De moment, però, la crida no ha tingut gaire ressò. A Teheran, diversos milers de persones s'han manifestat contra les paraules del Papa i al Caire un miler de persones han exigit del Papa una disculpa clara.

Actualitzat

A la capital d'Egipte, el país d'on va sortir la convocatòria del Dia de l'Ira, només un miler de musulmans l'han seguida. En la concentració que han fet han demanat al Papa una disculpa clara, ja que tot el que ha dit fins ara no els satisfà. També han fet una crida al boicot dels productes de tots aquells països que ofenguin l'islam

A Teheran, la capital iraniana, la participació ha estat més àmplia, d'uns quants milers de persones que s'han manifestat des de la Universitat de Teheran fins a la plaça de la Revolució per expressar la seva condemna a les paraules del Papa. L'ayatollah Ali Akbar Hashemi Rafsanjani s'ha adreçat als manifestants i ha dit que les paraules del Papa eren incorrectes i que demostraven un gran desconeixement de l'islam. Segons Rafsanjani, "assegurar que l'islam difon la violència contradiu molts versicles de l'Alcorà".

A l'Iraq, el xeic Sleh Jalil Hamudi, president de l'organització dels ulemes de la província Nínive, ha instat Benet XVI a fer una "disculpa inequívoca". A la concentració hi han assistit alguns centenars d'iraquians.

Els convocants del Dia de l'Ira ho van fer perquè no es donen per satisfets amb les explicacions donades fins ara pel pontífex i que consideren "insuficients". Segons el número 2 dels Germans Musulmans, l'egipci Mohammad Habib, "en les dues ocasions el Papa no es va disculpar, sinó que va acusar els musulmans i els seus clergues de no comprendre les seves paraules". El cap de la Unió Mundial de Savis Musulmans, l'egipci Yusef al-Qaradaui, que ha estat l'autoritat religiosa que ha convocat formalment aquest Dia de l'Ira, va demanar que la protesta fos àmplia i contundent, però "raonable i no violenta".

La convocatòria, però, no ha tingut el suport de moltes organitzacions musulmanes ni dels governs de diversos països islàmics. A Jordània, per exemple, s'han prohibit les manifestacions convocades pel Front d'Acció Islàmica, braç polític dels Germans Jordans, que tot i la prohibició han fet una concentració davant les seves oficines a Amman. A Espanya, les entitats musulmanes van dir ahir que "no se sumaran" a la diada, que ells preferirien anomenar "no de l'ira" sinó "de la queixa".

Tant el president de la Federació Espanyola d'Entitats Religioses Islàmiques, Félix Herrero, com el de la Unió de Comunitats Islàmiques d'Espanya, Riay Tatary, van fer una crida als musulmans espanyols a no participar en cap manifestació pels carrers per evitar provocacions de sectors incontrolats.

A Madrid, per contrarestar la convocatòria islàmica, la plataforma ciutadana Hazteoir.org ha celebrat avui a les cinc de la tarda una concentració de suport al Papa al passeig de la Castellana.

Anar al contingut