Madrid

El deute de les comunitats autònomes creix més d'un 27% al tercer trimestre

El deute de les comunitats autònomes ha crescut un 27,3% en el tercer trimestre respecte al de l'any passat. L'augment s'ha accentuat com a conseqüència de la crisi, que està provocant un augment de la despesa i una caiguda molt important de la recaptació. En total, el deute de les administracions públiques de l'Estat ha augmentat el 16,26% en un any, fins als 611.198 milions d'euros, segons dades del tercer trimestre. El deute espanyol equival ara al 57,7% del PIB total, segons el registre del Banc d'Espanya. Tot i la congelació de les pensions i les mesures d'austeritat del govern Zapatero, l'augment trimestral del deute públic ha estat de l'1,89% si es compara amb el que es va registrar durant el trimestre anterior, entre l'abril i el juny, que va ser de 599.835 milions. No obstant, l'augment del deute de les autonomies, l'administració que acumula més deute continua sent la central, amb 467.348 milions d'euros.

Actualitzat
Les comunitats autònomes han augmentat el seu deute d'un 27,3% en el tercer trimestre de l'any en comparació amb el mateix període del 2009. El deute que acumulen les autonomies ha arribat als 107.624 milions d'euros, que representa el 10,2% del PIB. Es tracta de la xifra més alta des que es registren aquestes dades, segons el Banc d'Espanya.

D'aquesta manera, l'endeutament autonòmic s'ha accentuat per la crisi econòmica, que ha provocat una davallada dels ingressos i alhora un increment de les despeses.

Les dades del Banc d'Espanya mostren a més que des de l'any 1995 l'endeutament de les comunitats autònomes no ha parat de créixer, batent en cada exercici el seu rècord històric, tot i el compromís d'estabilitat pressupostària.

Per la seva banda, els ajuntaments han seguit aquesta mateixa sentència que les comunitats i el seu endeutament va assolir en el tercer trimestre els 36.226 milions d'euros, cosa que representa un increment del 4,6% respecte al mateix període de l'any anterior.

En conjunt, el deute públic a Espanya (que aplega l'estat central, les comunitats autònomes i els ajuntaments) ha arribat en el tercer trimestre als 611.198 milions d'euros, el 57,7% del PIB. Això representa un augment del 16,26% en un any. Pel que fa a l'increment trimestral, ha estat de l'1,89% si es compara amb la registrada entre l'abril i el juny, que va ser de 599.835 milions.

Amb tot, l'administració central acumula el deute més gran, amb 467.348 milions d'euros, el 44,1% del PIB, cosa que suposa un augment del 14,95% respecte al mateix trimestre de l'any anterior.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut