Barcelona

El descontentament amb els polítics, principal causa de l'alta abstenció de les últimes eleccions catalanes

Un estudi realitzat per la Conselleria de Relacions Institucionals i Participació Ciutadana conclou que l'alt índex d'abstenció en les últimes eleccions catalanes es deu a motivacions polítiques, de descontentament i desinterès. El conseller Joan Saura veu l'alta abstenció com un fenomen estructural i planteja un pla d'actuacions amb partits i societat civil per fomentar la participació en els processos electorals.

Actualitzat
Un de cada tres enquestats diu que va abstenir-se en les últimes eleccions per descontentament amb la política i els polítics. Un percentatge semblant justifica no haver anat a votar per causes com que estava malalt o de viatge. Un 17% diu que no s'identifica amb els partits polítics i un 10% que no li interessa o no hi entén de política. En conjunt, sumen més d'un 60% els que van abstenir-se per motivacions polítiques, de descontentament, manca d'identificació o desinterès.

La majoria dels que s'abstenen són joves, menors de 35 anys, viuen a la província de Barcelona, amb pares nascuts fora de Catalunya i, a casa, parlen habitualment en castellà. Més de la meitat diuen que es tornarien a abstenir tot i que alguns admeten que prefereixen votar en les eleccions espanyoles que en les catalanes.

La macroenquesta, a 6.900 persones, no té gaires precedents i va fer-se en les setmanes posteriors a les eleccions catalanes de l'1 de novembre, quan van abstenir-se un 43,9% dels ciutadans amb dret a vot.

El conseller Joan Saura ha presentat l'estudi i ha anunciat que un grup d'experts de dins i fora l'administració analitzarà les dades i farà propostes per millorar la democràcia i reduir l'abstenció.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut