Descobriment de la tomba de Tutankamon per part de Howard Carter, l'any 1922 (Europa Press)
Descobriment de la tomba de Tutankamon per part de Howard Carter, l'any 1922

El descobridor de la tomba de Tutankamon va robar tresors del faraó, segons noves proves

Quan fa cent anys de la troballa de la tomba del faraó, una carta d'un dels membres de l'equip de Howard Carter suggereix que l'arqueòleg britànic va endur-se'n objectes del sepulcre

Redacció/AgènciesActualitzat

L'any 1922, ara fa cent anys, l'arqueòleg britànic Howard Carter va descobrir una tomba sota la tomba de Ramsès VI que tenia "els segells intactes", segons va escriure ell mateix al seu dietari.

Era la tomba de Tutankamon, faraó de la dinastia XVIII que va governar l'antic Egipte durant aproximadament una dècada.

Durant anys hi ha hagut rumors que Carter va robar alguns dels tresors que hi havia a la tomba del faraó. Ara, una carta de l'any 1934 reforça les hipòtesis que l'arqueòleg va emportar-se material del sepulcre del jove faraó egipci.

El diari britànic The Observer publica fragments d'una carta del filòleg Alain Gardiner en què retreu al cap de l'expedició que li regalés un objecte "sens dubte robat de la tomba". Gardiner, que formava part de l'equip de Carter i va ajudar-lo a traduir els jeroglífics, va ser un dels egiptòlegs més importants del segle XX i la principal referència en la gramàtica egípcia.

L'interior de la tomba del faró Tutankamon
L'interior de la tomba del faró Tutankamon (Wikimedia Commons/EditorfromMars)

El descobridor de la tomba de Tutankamon va donar a Gardiner un amulet que es feia servir com a ofrena als morts i li va assegurar que no provenia del sepulcre del faraó.

Més tard, Gardiner va ensenyar-ho a l'aleshores director del Museu Egipci del Caire, Rex Engelbach, que va dir que s'havia fabricat amb el mateix motlle que altres amulets trobats a la tomba i va mostrar-se convençut que havia sortit d'allà.

El filòleg va escriure indignat a Carter, que havia supervisat el buidatge del sepulcre i el trasllat dels objectes cap al Caire:

"Lamento profundament haver-me vist posat en una posició tan incòmoda. Naturalment, no li vaig dir a Engelbach que havia obtingut l'amulet de tu."

La carta forma part d'una col·lecció privada i es podrà llegir completa, juntament amb altres missives, al llibre "Tutankhamun and the tomb that changed the world", de Bob Brier, que publicarà Oxford University Press.

L'autor del llibre ha dit a The Observer que arqueòlegs i autoritats egípcies van sospitar des del principi que Carter i altres membres de l'equip havien entrat a la tomba i se n'havien emportat objectes abans del que van escriure als dietaris de l'expedició.

Segons Brier, la carta de Gardiner és "la prova definitiva" del que durant anys s'havia sospitat.

Turistes passen per l'esfinx de Gizeh, aquest mes d'agost a Egipte
Turistes passen per l'esfinx de Gizeh, aquest mes d'agost a Egipte (Reuters/Amr Abdallah Dalsh)
ARXIVAT A:
ArqueologiaEgipte
Anar al contingut