Tòquio

El desastre de Fukushima dispara els divorcis i la demanda a les agències matrimonials japoneses

L'11 de març el Japó va viure una de les tragèdies més importants de la seva història. Un devastador terratrèmol acompanyat d'un tsunami assotaven l'illa i provocaven la fuita nuclear de la central de Fukushima que va paralitzar el país durant setmanes. Des de llavors el Japó prova de recuperar la normalitat enmig d'una greu crisi econòmica. Una crisi que, segons sembla, també ha arribat a l'àmbit personal de les famílies japoneses. Les darreres dades mostren que els divorcis i les demandes en les agències matrimonials per trobar parella s'han disparat.

Actualitzat
Després del sisme de 9 graus a l'escala de Richter, el Japó va aturar les màquines i durant setmanes els japonesos provaven d'assimilar el que havia passat mentre les televisions emetien una vegada i una altra imatges de la catàstrofe.

A més, la falta de subministrament elèctric, la destrucció d'edificis i carreteres i el risc davant de fuites nuclears van obligar a molts ciutadans a quedar-se a casa a l'espera que la situació millorés.

Es disparen els divorcis

Aquesta aturada, a banda de suposar un daltabaix per a l'economia del país, també va suposar un punt d'inflexió per a molts japonesos, que van aprofitar l'obligat temps lliure per reflexionar sobre les seves vides personals i allò que no els agradava.

Una reflexió que, segons les dades, s'ha acabat traduint en un increment de les demandes de divorci, fins al punt de convertir-se en tot un fenomen conegut com a "shinsai rikon" o "divorcis terratrèmol", en relació amb els matrimonis als quals la catàstrofe va posar a prova sense èxit.

Aquesta no és la primera vegada que una situació de crisi provoca separacions al país asiàtic. Als anys 90, en plena recessió econòmica, l'increment de divorcis també va ser molt significatiu.

Més negoci per a les agències matrimonials

Paradoxalment, però, el desastre de Fukushima també ha aconseguit l'efecte contrari. Molts solters han decidit posar fi a aquest estat civil i posar la maquinària en marxa per trobar la seva "mitja taronja".

Segons el portaveu de l'agència matrimonial O-net, després del desastre molts solters "es van imaginar com seria enfrontar-se a una situació així sol, i van decidir canviar la seva situació".

L'agència, que compta amb més de 350.000 clients, assegura que des del terratrèmol ha vist créixer exponencialment el seu negoci. Dos mesos després del desastre, el nombre de dones que s'ha inscrit a l'agència per trobar parella ja supera el 50%, mentre que en el cas dels homes l'increment ha estat del 35%.

A més, mentre que abans del sisme la majoria de clients tenien entre 20 i 49 anys, ara han crescut les sol·licituds de gent que supera els 50.

En aquest sentit, el responsable de l'agència matrimonial explica que sobretot les dones s'han tornat més flexibles a l'hora de demanar els requisits de la futura parella.
Anar al contingut