Tortuga babaua.
Tortuga babaua.
Barcelona

El Departament d'Agricultura admet que a Catalunya hi ha més presència de tortugues babaues del que pensaven

El Departament d'Agricultura admet que la presència de tortugues babaues a Catalunya podria ser més normal del que es pensava

RedaccióActualitzat

Les tortugues babaues són una de les espècies marines més desconegudes que es troben a les costes catalanes. Però, se'n veuen més i on es poden fer més observacions és a la comarca del Montsià. Les tortugues babaues són animals de sang freda que busquen els corrents calents a partir de la primavera i necessiten una temperatura de més de 15 graus per sortir a nedar.

El Departament d'Agricultura va localitzar l'any 2006 una posta de 82 ous en una platja de Premià de Mar. La Generalitat admet que els ha sorprès la presència d'aquests animals en les costes catalanes i tenen clar que les seves postes al delta del Tordera, el Llobregat o al Maresme podrien ser més normals del que es pensava. El que és complicat és trobar els seus nius per mirar de protegir-los

Des de fa dos anys, el Departament d'Agricultura s'encarrega de coordinar l'atenció en els encallaments d'animals marins protegits i amenaçats com cetacis o tortugues a les platges del litoral català. Amb ells hi col·laboren els Agents Rurals, diversos parcs naturals i altres institucions.

A més de les tortugues també s'han detectat poblacions de cetacis, sobretot dofins, que habiten en aquests indrets costaners. La majoria de mamífers marins tals com dofins mulars, rorquals comuns o caps d'olla s'han trobat a l'Alt Empordà, concretament al cap de Creus o a la badia de Roses.

Durant el 2013 es van localitzar 48 cetacis i tortugues babaues

El 2013, 24 tortugues babaues, 5 d'elles vives, i 24 cetacis protegits, dos d'ells també vius, com dofins mulars, catxalots o rorquals comuns, van arribar o es van quedar encallats a les costes catalanes.

L'administració té clar que cal crear una regulació de funcionament dels vaixells d'esbarjo dins dels parcs naturals d'àmbit marí com el de les Illes Medes o el Cap de Creus per protegir la fauna marina, és a dir, perquè aquests animals no pateixin ferides i talls a causa del pas de les embarcacions. D'aquesta manera es vol mirar d'ampliar la zona protegida del Parc Natural del Cap de Creus fins a la frontera francesa i fins a Palamós.

 

Anar al contingut