El Defensor del Poble demana que les mascaretes no tinguin IVA
Gent amb mascareta pels carrers de Barcelona, aquest dimecres (Reuters/Albert Gea)
Madrid

El defensor del poble demana rebaixar "fins i tot al 0%" l'IVA de les mascaretes

Actualment, tant a aquests productes com als gels desinfectants se'ls aplica l'impost general, del 21%

RedaccióActualitzat

Petició del defensor del poble al govern espanyol perquè rebaixi fins al 0% l'IVA de mascaretes. Francisco Fernández Marugán, que exerceix el càrrec en funcions, ha demanat per escrit a Hisenda que estudiï reduir l'Impost sobre el Valor Afegit tant d'aquest producte com dels gels hidroalcohòlics, que actualment estan gravats amb el tipus general, del 21%.

El Defensor argumenta que tant mascaretes com gels s'han convertit en "béns de primera necessitat" a causa de la pandèmia de la Covid-19:

"Tot i que són productes indispensables per contenir i controlar la malaltia del coronavirus, preservar el sistema sanitari i protegir la salut pública, tant les mascaretes com els gels hidroalcohòlics estan gravats amb un tipus general del 21%".

 

El defensor recorda que, des del 19 de maig, és obligatori l'ús de mascaretes als espais públics i que cal seguir les recomanacions sanitàries sobre la higiene de mans.

Per tot això insta Hisenda a modificar l'impost d'aquests productes "al tipus més baix possible de l'IVA, fins i tot del 0%" en el cas de les mascaretes mentre en sigui obligatori l'ús per a la població. A Catalunya, a partir d'aquest dijous, caldrà portar-ne als llocs públics encara que es pugui mantenir la distància física de seguretat.

Desinfecció de mans abans de la proves de la selectivitat a Sevilla (EFE/Raúl Caro)

 

També recomana rebaixar el gravamen per als gels hidroalcohòlics mentre se'n continuï recomanant l'ús.

El Defensor recorda que la rebaixa d'aquests impostos ajudaria les economies de les llars, que en molts casos s'han vist perjudicades pels efectes socials i econòmics de la pandèmia.

Per evitar els abusos i especulació de l'inici de la pandèmia, el Ministeri de Sanitat va fixar en 0,96 euros el preu màxim de les mascaretes quirúrgiques. També es va limitar el preu dels gels hidroalcohòlics i els antisèptics de pell sana.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaCoronavirus Salut
Anar al contingut