Barcelona

El debat de la inseguretat a Barcelona traspassa fronteres i pot afectar el turisme

Diversos mitjans internacionals se n'han fet ressò i els experts adverteixen que això pot passar factura al turisme 

Maria Fernández Noguera Actualitzat

"Onada de delinqüència a Barcelona", "Crim a Barcelona: ciutat de lladres", "Barcelona, minada per la inseguretat". Són els titulars que aquest estiu s'han vist a mitjans internacionals com la britànica BBC, l'alemany Frankfurter Allgemeine i el francès  Le Figaro, respectivament. A més, l'ambaixada dels Estats Units va emetre una nota en què alertava de "l'augment de delictes violents" a la capital catalana.

El debat de la inseguretat ha traspassat les fronteres i la incògnita és si aquesta mala imatge de Barcelona pot passar factura al turisme en un futur. El president de l'assessoria turística THR, Eulogi Bordas, creu que sí:

"Alguns dels principals diaris europeus han tingut titulars on la paraula crim, criminalitat, i inseguretat eren paraules freqüents. Això fa un mal terrible. Des del punt de vista de màrqueting, això ja ens està fent perdre molts turistes per aquesta imatge."

Aquest expert en turisme internacional argumenta que la seguretat és el principal criteri dels europeus a l'hora de triar un destí. Tot i que admet que Barcelona té un problema de seguretat que cal solucionar, Bordas assegura que l'alarmisme "no està justificat", i menys tenint en compte el mal que pot arribar a fer a la marca Barcelona.

"Bona tarda! Alerta amb els carteristes, alerta amb les vostres bosses!". És el primer que diuen els agents cívics de l'Ajuntament de Barcelona als turistes que arriben en autobús per visitar la Sagrada Família, on els carteristes són habituals. La Guàrdia Urbana i els Mossos estan a l'aguait per la zona i solen practicar detencions, com la d'aquest noi acusat de robar una bossa:

 

 

Però, a pocs metres de la detenció, diversos turistes consultats afirmen sentir-se segurs: 

Jessie Khoo, turista de Malàisia:

"Abans de venir aquí, vaig veure notícies sobre carteristes a Barcelona i estava força preocupada, així que vaig comprar una bossa amb cremallera de seguretat. Però ahir, quan vaig arribar, vaig sentir que tot estava bé."

 Lorena Salazar, turista veneçolana:

"Vinc amb el meu fill i hem estat segurs, aquí."

Marion Vitrac, turista canadenca:

"No hem tingut problemes, i ens passegem amb els nens durant tot el dia."

Mauricio Pérez, turista estatunidenc:

"El crim és a tot arreu, als Estats Units, i aquí la diferència no és res, comparat amb el que passa als Estats Units." 

Sybil Winsdor, turista britànica:

"Hem sentit que hi ha molts carteristes, en som conscients, però l'únic que fem és vigilar. Això no m'aturarà mai de fer el que vull fer." 

Per la seva banda, la presidenta de l'associació de guies AGUICAT, Agnès Rodríguez, subratlla que el problema dels carteristes no és nou d'aquest any:

"La inseguretat és la mateixa de cada any, quan puja el nombre de turistes puja el nombre de furts i simplement has d'anar amb molts ulls. Sobretot, has de vigilar el teu grup mentre estàs treballant i avisar-los molt, quan es baixa de l'autobús o quan s'acaba el tur que vigilin les seves pertinences."

 

 

Mentrestant, un dels temors és que el debat sobre la inseguretat acabi afectant els congressos que es fan a Barcelona. De moment, els organitzadors internacionals pregunten per la situació: 

Joan Torrella, director de Turisme de Barcelona:

"Quan hi ha un soroll com hi ha hagut aquest estiu, això suscita interès i les persones que tenen relació ordinària amb nosaltres ens pregunten sobre la situació. La nostra feina és situar les coses al seu lloc i explicar que Barcelona no està vivint cap situació excepcional. No tenim cap problemàtica situació en altres ciutats del nostre entorn. De fet, les dades diuen que estem com ells o com altres."
 

 

 

Ja fa anys que cossos de seguretat, hotelers i representants dels transports públics mantenen trobades de treball quan s'acosta un gran congrés. Sense anar més lluny, fa dues setmanes n'hi va haver una per preparar el Congrés Internacional d'Oncologia que se celebra des de divendres passat i fins dimarts vinent al recinte firal de Gran Via. 

Josep Lluís Grasa Fabregat, intendent en cap dels Mossos a l'Hospitalet de Llobregat:

"A la reunió hi ha tots els actors i tots treballem perquè després des de la comissaria dissenyem el dispositiu que sigui més adient en base a la informació que n'extraiem." 

Josep Maria Cañadell, cap de la Unitat de Prevenció dels Mossos d'Esquadra: 

"Aquestes reunions són exemplars, no hi ha cap altre lloc a Europa on es facin i són un actiu més per l'oferta de congressos a la ciutat de Barcelona."

 

 

I molts congressistes aprofiten per fer turisme i visiten, també, zones amb carteristes, com la Sagrada Família. Per això, una de les recomanacions que els fan és que no facin evident que són estrangers i es despengin l'acreditació per passejar per la ciutat.
 

ARXIVAT A:
TurismeSeguretat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut