El Debat Constituent proposa 80 preguntes per definir la Catalunya del futur

L'organisme, coordinat per Lluís Llach, obre el debat per elaborar unes "bases constitucionals per al futur polític de Catalunya"

RedaccióActualitzat

Llengua, model d'Estat, drets dels animals, política fiscal, integració regional... són només alguns dels temes que vol definir el Debat Constituent. L'organisme ha presentat aquest dissabte 80 preguntes per crear unes "bases constitucionals per al futur polític de Catalunya". L'objectiu és lliurar aquestes bases als representants polítics.

En un acte a Tortosa, al Baix Ebre, davant unes 200 persones, el Debat Constituent ha presentat les 80 preguntes que articularan els debats ciutadans participatius a partir del mes de novembre.

Les preguntes s'estructuren en set apartats: elements constituïts; drets; participació política i organització del poder; organització territorial; règim econòmic; territori, recursos naturals, sectors estratègics i empreses públiques, i seguretat i relacions internacionals.

 

Jornada del Debat Constituent a Tortosa

 

Les preguntes són directes i amb opcions. Per exemple, en el cas de la llengua, la qüestió és:

"La llengua catalana i la llengua castellana:

a) Han de coexistir en règim de cooficialitat a Catalunya.

b) Només el català ha de ser reconegut com a llengua oficial.

c) El català ha de tenir l'estatus de llengua oficial. El castellà ha de tenir un estatus jurídic especial, essent reconegut com a patrimoni cultural i de cohesió que cal respectar, garantir i protegir.

d) El català ha de tenir l'estatus de llengua nacional. El castellà ha de tenir l'estatus de llengua cooficial.

e) Altres opcions: _________________"

D'aquesta manera es pregunta sobre el model d'Estat. Els participants debatran si prefereixen una Catalunya independent en forma de república catalana, un estat federat dins un estat federal espanyol, un estat lliure associat amb vincles constitucionals amb Espanya o un estat integrant d'una confederació amb Espanya.

Les preguntes s'han decidit a partir d'aquelles temàtiques i debats que diferents organitzacions i entitats de la societat civil catalana han plantejat com a "necessaris d'abordar a l'hora de discutir el contingut d'una Constitució", s'indica a la nota.

Segons el Debat Constituent, aquest qüestionari presentat avui "no és una proposta 100% tancada", ja que es podran incorporar noves preguntes que puguin sorgir en el marc de les set jornades de debat que es realitzaran entre setembre i octubre.

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut