Florència

"El David" de Miquel Àngel s'esquerda per la inclinació del pedestal

La inclinació de l'estàtua sobre el pedestal ha provocat l'aparició de fissures als turmells i les cames

RedaccióActualitzat

L'escultura símbol del Renaixement italià, "El David" de Miquel Àngel, s'està esquerdant. A la part interior de les cames i als turmells s'han localitzat petites fissures, que podrien posar en perill aquesta obra d'art esculpida fa més de 500 anys.

Un estudi del Consell Nacional Investigador d'Itàlia i de la Universitat de Florència ha determinat que la causa d'aquests desperfectes és la inclinació d'uns cinc graus de l'estàtua sobre el pedestal on es va col·locar entre 1504 i 1873, quan estava a l'aire lliure davant del Palazzo Vecchio de Florència. En aquesta ubicació, ara hi ha una còpia.

Aquestes esquerdes no serien noves. Segons el mateix estudi, donat el seu inestimable valor, "El David" ha estat sotmès a anàlisis freqüents al llarg dels anys i ja a meitat del segle XIX es van notificar aquestes esquerdes.

L'escultura, de quatre metres i tota de marbre, retrata l'heroi bíblic David en el moment en què es prepara per enfrontar-se a Goliat. Mìquel Àngel la va fer per encàrrec de l'Òpera del Duomo de la Catedral de Santa Maria de Fiore de Florència. L'Ajuntament de la capital de la Toscana i l'Estat italià fa anys que se'n disputen la propietat.

Anar al contingut