El dany que causen milions de canyes llançades al mar

Les canyes de plàstic maten milions d'animals marins i aus cada any

Actualitzat

Cada dia es consumeixen 13 milions de canyes de plàstic a Espanya. Moltes acaben al mar i poden trigar 500 anys a descompondre's, cosa que perjudica greument l'ecosistema marí.

El govern espanyol va acordar modificar la llei per prohibir-ne l'ús a partir del 2020, i ja hi ha empreses que han començat a buscar solucions alternatives.

La consciència contra els plàstics, malgrat les campanyes, encara no està generalitzada. Les canyes s'associen a la imatge de la platja i el còctel del xiringuito. En realitat, però, moltes acaben al mar i, després, a l'estómac de tortugues, dofins i ocells marins.

Espanya ostenta el rècord de ser el país europeu que més canyetes utilitza: 5.000 milions a l'any.

La xifra a escala mundial és encara més descomunal: 1.000 milions de canyes en només un dia.

 

El vídeo d'una tortuga que s'ofegava perquè tenia una canya a la fossa nasal va fer la volta al món i va donar peu a campanyes contra aquest objecte, com l'anomenada "straw wars", en anglès, "la guerra de les canyetes", als Estats Units.

 

 

Greenpeace també ha volgut remoure consciències sobre el dany que provoquen en milions d'animals marins i aus cada any.

Algunes webs i botigues especialitzades han començat a vendre canyes alternatives a les d'un sol ús: de metall, de bambú o de silicona. Les que trobem a la majoria de restaurants, botigues i supermercats són encara les de plàstic, malgrat que van apareixent noves opcions.

 

A Catalunya, un grup de joves emprenedors ha inventat les canyes biodegradables i que es poden menjar. Tenen diversos gustos, però el més important és que no acabaran a les escombraries ni al medi ambient.

Víctor Manuel Sánchez és el responsable del producte i inventor de les canyes Sorbos:

"Hem tingut la sort, i la desgràcia, que hem arribat just en el moment que hi ha una conscienciació mundial amb el tema del no plàstic. El més important per als emprenedors és, no només que tingui una vessant econòmica –que està clar que hi som per fer negoci, sinó que tingui una vessant social, mediambiental o sostenible."

Les canyes les exporten a diversos països d'arreu del món, però encara els costa arribar a un públic generalitzat, perquè, diuen, encara no hi ha prou consciència.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut