Washington

El dalai-lama rep la medalla del Congrés nord-americà en presència de George Bush

El dalai-lama, líder espiritual del Tibet, ha rebut la medalla del Congrés nord-americà amb presència de George Bush. És la primera vegada que un president dels Estats Units l'acompanya públicament. La Xina havia amenaçat Washington que la visita oficial del líder budista podria afectar les relacions bilaterals i aquest dimarts el ministre d'Afers Estrangers xinès, Yang Jiechi, ha acusat la Casa Blanca de violar els principis de les relacions internacionals i interferir en els afers interns xinesos.

Actualitzat

Aquest dimarts, Bush i el líder espiritual del Tibet han celebrat una trobada a porta tancada i la Casa Blanca no ha volgut donar-hi gaire importància per no ferir sensibilitats o provocar més tensions amb la Xina. Per aquest motiu, la reunió s'ha fet a la part residencial i privada de la Casa Blanca i no al Despatx Oval, que és on normalment Bush rep els líders mundials.

De tota manera, en una roda de premsa, George Bush ha causat sorpresa en instar la Xina a acceptar una visita del líder tibetà, ja que "és un home de pau i reconciliació".

Bush ha volgut defensar la seva participació en la cerimònia de lliurament de la medalla del Congrés al dalai-lama dient que desitja "honrar aquest home" i en un missatge dirigit al president xinès, Hu Jintao, ha assegurat que la llibertat religiosa li convé, a la seva nació".

En aquest sentit, ha afegit que demanarà al govern de Jintao que accepti una visita del dalai-lama a la Xina i ha recordat que coincideix amb el líder tibetà en el seu suport a la llibertat religiosa.

Finalment, Bush ha volgut recordar que "mai no fa mal" promoure la llibertat i la tolerància religioses".

Anar al contingut