Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Sant Carles de la Ràpita

El cranc blau, una espècie invasora amb valor culinari que amenaça la pesca del Delta

Ha fet marxar els peixos més ben valorats i està destrossant les xarxes dels pescadors, que denuncien la situació

Actualitzat

Els pescadors de Sant Carles de la Ràpita, al Montsià, denuncien la ràpida expansió del cranc blau, una espècie invasora que està afectant la captura de la resta de peixos i espècies autòctones.

La pesca tradicional de les llacunes del Delta, coneguda com a pantena, capturava diversos tipus de peix, com les anguiles, les llisses o els llobarros. Ara l'únic que troben els pescadors són crancs blaus.

 

 

Aquest tipus de marisc ha fet marxar les captures habituals i destrossa les xarxes dels pescadors. A més, no tan sols ha envaït les llacunes i les badies del Delta; a mar obert també hi és present.

Es ven a un preu molt baix

L'espècie, tot i tenir bones propietats culinàries, es paga a un preu molt baix. Quan es va començar a comercialitzar, fa dos anys, se subhastava a deu euros el quilo. Ara, a causa de la seva proliferació, es ven a poc més d'un euro.

Els pescadors, per resoldre aquest problema, han creat un Comitè de Cogestió de la Pesca del Cranc Blau. L'objectiu principal és millorar-ne la venda a través de l'exportació.

Tal com explica Joan Balaguer, secretari de la Confraria de Pescadors de Sant Carles de la Ràpita:

"No deixa de ser un producte nou de les nostres terres, i el consumidor potser no se'n fia gaire. Ens basarem sobretot en l'exportació, que serà una de les línies de treball que seguirem."

Els pescadors esperen posar fi al problema, ja que la pesca al delta de l'Ebre té gairebé 900 anys de tradició ininterrompuda.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut