El cost de la inflació: cada família es gasta ara 280 euros més al mes per viure igual

Consumir aquest any el mateix que el 2021 s'encareix 3.364 euros: més de la meitat s'ho menja la factura de la llum, el gas i l'aigua

Iván GutiérrezActualitzat

La inflació és com un lladre silenciós. Fa que consumint el mateix el diner valgui, a la pràctica, molt menys. I l'alça de preus dels darrers mesos en tres dels pilars bàsics d'una família (subministraments, alimentació i combustibles) fa que el cost de vida s'hagi encarit i molt.

Si una família a Catalunya consumís exactament el mateix que l'any 2021, ara, la factura mensual se li encariria uns 280 euros. Tenint en compte un any sencer, la despesa familiar s'incrementaria en 3.364 euros. Mentre que els preus pugen, els salaris no ho fan ni de bon tros. De fet, un treballador amb el salari mitjà de Catalunya necessitaria dues mensualitats més extra a l'any per no notar l'efecte de la inflació.

Els subministraments, la principal pujada

La meitat d'aquest encariment mensual correspon als subministraments com la factura de la llum, el gas o l'aigua. Només en això, una família hauria de destinar 146 euros addicionals cada mes per consumir exactament el mateix que el 2021.

L'alça dels carburants seria l'altre gran problema, amb un augment de la factura mensual de 51 euros per posar benzina o gasoil. Però l'altre gran maldecap per a una unitat familiar són els aliments, als quals hauran de destinar 44 euros més al mes.

Un home posa benzina a principis de juliol en una gasolinera de Madrid
Un home posa benzina a principis de juliol en una gasolinera de Madrid (Europa Press/A. Pérez Meca)

Ajustar-se el cinturó: missió impossible

Aquests tres pilars del consum d'una família: subministraments, aliments i transport absorbeixen un 60% de la despesa; per tant, és molt difícil que una família pugui ajustar molt el consum a causa de l'alça de preus.

Són el que s'anomenen preus inelàstics: per molt que canviïn, pugin o baixin els preus, la demanda seguirà present perquè són imprescindibles per viure. Per això, ajustar-se el cinturó és pràcticament missió impossible en aquest sentit. Les despeses en altres epígrafs com restaurants i hotels, vestits i calçats són incomparables, perquè, de mitjana, no s'hi dedica tanta part de la despesa familiar.

Factures de Gas Natural Fenosa, Movistar i Iberdrola
Factures de Gas Natural Fenosa, Movistar i Iberdrola (Europa Press)

L'efecte sobre les famílies amb menys ingressos

Les estadístiques de despesa familiar tenen un efecte pervers sobre les famílies amb menys ingressos. Justament són aquestes famílies les que han recuperat abans els nivells de consum i despesa prèvies a la pandèmia.

Però no ho han fet perquè hagin trobat una nova situació de bonança, ni perquè el seu consum hagi crescut més que els de les famílies més benestants. L'efecte de la inflació ha estat fulminant, i, si les famílies amb menys ingressos ja gasten més que el 2019, és perquè a dins el seu pressupost els subministraments bàsics ocupen bona part de la seva renda disponible.

Per tant, gasten més perquè no els hi queda altra, ja que aliments, combustibles i subministraments són inelàstics, claus per sobreviure. I l'efecte directe és menys renda disponible per consum d'oci i d'altres epígrafs.

Nota Metodològica: Tots aquests càlculs són d'elaboració pròpia el resultat de sumar la inflació del mes de juny a l'Enquesta de Pressupostos Familiars que publica l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La despesa d'una família al 2021 (29.243 euros) se li ha sumat la inflació, però sempre ponderant el pes que té cada epígraf (subministraments, aliments o combustibles). El resultat és que la despesa teòrica d'aquesta mateixa família mitjana s'enfilés fins als 32.607 euros el 2022.

ARXIVAT A:
IPC ConsumEconomia de butxacaAlimentació
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut