El correu en què Trapero sustenta que tenia un pla per detenir Puigdemont el 2017

El major dels Mossos ha declarat que l'1-O els Mossos van actuar amb contenció per no acabar a cops amb els manifestants

Roger RoviraActualitzat

Més de vuit hores ha durat l'interrogatori del fiscal al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, en els dos primers dies de judici a l'Audiència Nacional. 

El pla de Trapero per detenir el president Puigdemont i el govern ha estat el colofó del llarguíssim interrogatori del fiscal, que l'ha posat en dubte:

Fiscal: Existeix cap document que sustenti aquest pla?
Trapero: Bé, document. Nosaltres hem aportat a la causa, crec, un informe. Aquest document el vaig encarregar jo al comissari superior.
Fiscal: Però què hi ha?
Trapero: Doncs el que hi ha.
Fiscal: Expliqui'm el dispositiu.
Trapero: Doncs un dispositiu on es defineixen els consellers, qui serien els comandaments que havien de fer la detenció.


El fiscal, però, insisteix: 

  "Per què això no ho va manifestar fins a la declaració al Tribunal Suprem?"

 

I provoca la intervenció de l'advocada de Trapero, Olga Tubau. 

"No és un fet nou que va aparèixer en la seva declaració com a testimoni en el Tribunal Suprem, sinó que, en aquesta causa, ja es tenia constància d'aquesta informació."


I ha mostrat el document aportat a la causa amb què es sustenta el Major Trapero: un correu enviat dos dies abans de la declaració d'independència del 27 d'octubre de 2017.

 

L'email, dirigit al comissari Ferran López, entre d'altres, li encomana que elabori un dispositiu policial del qual van parlar en una reunió el dia abans, amb la previsió que assegurés el compliment de les ordres judicials que els Mossos poguessin rebre. I es preveu mobilitzar diverses unitats, com l'helicòpter i el GEI entre moltes altres. Aquest es un document no mostrat encara en el judici.
 

 

Confusió lingüística amb "ja"

En la resta de l'interrogatori, Trapero ha defensat la feina dels Mossos l'1 d'octubre i assegura que la situació a Catalunya era extremadament complicada. 

"Anem a garrotades amb deu mil persones? Quines conseqüències té això? Quan tenim quaranta escenaris. En això em refereixo. Doncs és el cos i els especialistes del cos els que estan valorant en cada moment, quina és la millor manera d'actuar."

 

El fiscal ha insistit en la seva tesi repassant actes policials d'agents a les escoles, comunicacions de ràdio i mails enviats dies abans del referèndum. En un cas, en un correu confonia la paraula catalana "ja" amb l'exclamació castellana "¡ja!", interpretada com un riure sorneguer.

ARXIVAT A:
Judici TraperoAudiència NacionalProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut