El finançament europeu del projecte H2Med està condicionat a l'aposta per l'hidrogen i la transició energètica
El finançament europeu del projecte H2Med està condicionat a l'aposta per l'hidrogen i la transició energètica

El corredor d'energia verda entre Barcelona i Marsella transportarà només hidrogen net

Es descarta que l'H2Med, el projecte que substitueix el Midcat, porti gas, perquè el finançament europeu està condicionat a l'aposta per l'hidrogen i la transició energètica

Actualitzat

El projecte per connectar Barcelona i Marsella a través del mar per transportar hidrogen net va prenent cos. És l'anomenat H2Med, i es descarta definitivament que també porti gas.

Segons fonts oficials, el finançament europeu d'aquesta mena de projectes està condicionat a l'aposta per l'hidrogen i la transició energètica, i això exclouria el gas.

Aquest divendres, Espanya, França i Portugal segellaran el seu compromís polític per tirar endavant la connexió, en el marc d'una cimera mediterrània a Alacant. Hi serà present també la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per escenificar simbòlicament el suport de la Comissió Europea al projecte.

Emmanuel Macron, Pedro Sánchez i António Costa en la reunió en què es va acordar l'H2Med
Emmanuel Macron, Pedro Sánchez i António Costa en la reunió en què es va acordar l'H2Med (ACN)

Serà aleshores que es donaran detalls més concrets sobre el traçat, el cost i el calendari de construcció de l'H2Med: la idea és sol·licitar fons europeus per finançar el projecte com a molt tard el dia 15 de desembre, quan acaba el termini per fer-ho. La UE podria arribar a finançar entre el 30% i el 50% del cost total.

L'H2Med és fruit de l'acord entre Espanya, França i Portugal per connectar la península Ibèrica amb la UE, i satisfer així la necessitat de països com Alemanya de disposar d'alternatives energètiques al gas rus. Ara bé, el projecte exclourà per definició el gas, de manera que es concep com una solució a més llarg termini, pensant en el 2030 cap endavant, i no pas per resoldre la crisi actual.

L'alternativa al Midcat

Batejat inicialment de manera informal com a BarMar, la connexió entre Barcelona i Marsella substitueix l'anomenat Midcat, el gaseoducte que havia de connectar la península amb la UE passant per Catalunya, i que no ha avançat més enllà d'Hostalric.

Alemanya va demanar reactivar-lo davant la crisi de preus de l'energia, però va topar amb l'oposició frontal de França. En una roda de premsa a l'Elisi, el president francès, Emmanuel Macron, va descartar-ho explícitament, però després de diverses reunions bilaterals, el 20 d'octubre es va arribar a una solució de compromís: es descarta el Midcat i s'aposta per la connexió entre Barcelona i Marsella.

Ara bé, la idea inicial s'obria a la possibilitat de preparar la infraestructura per transportar també gas, però sembla que, finalment, això s'ha descartat.

Dues canonades a l'últim tram del Midcat, a Hostalric
Dues canonades a l'últim tram del Midcat, a Hostalric (ACN / Aleix Feixas)
ARXIVAT A:
EnergiaInfraestructuresMidcat
Anar al contingut