Madrid

Pérez de los Cobos diu que el dispositiu dels Mossos intentava facilitar l'1-O

És el que han dit fonts presents a l'interrogatori que el jutge Llarena ha fet com a testimoni al coronel de la Guàrdia Civil que coordinava el dispositiu policial

RedaccióActualitzat

Diego Pérez de los Cobos, el coronel de la Guàrdia Civil que coordinava el dispositiu policial de l'1 d'octubre, va dir al llavors conseller d'Interior, Joaquim Forn, que aquell dia l'aplicació de la llei estava per sobre de la convivència. Així ho ha explicat el mateix Pérez de los Cobos al jutge del Suprem Pablo Llarena, segons fonts presents a l'interrogatori, durant la seva declaració com a testimoni.

Les mateixes fonts han indicat que el coronel ha declarat que, uns dies abans de l'1-O, va tenir una reunió molt tensa amb Forn, que li va dir que anirien a votar més de dos milions de persones i que s'havia de preservar la convivència ciutadana. Davant d'aquesta petició, Pérez de los Cobos va respondre que el compliment de la llei estava per sobre de la convivència ciutadana.

El coronel de la Guàrdia Civil també ha assegurat, segons fonts presents a l'interrogatori, que el dispositiu dels Mossos d'Esquadra de l'1-O no era operatiu per fer complir les resolucions judicials, sinó més aviat per permetre la celebració del referèndum.

D'acord amb les mateixes fonts, també ha afirmat que l'exmajor Trapero va posar de manifest que no estava disposat a complir la prohibició del referèndum dictada pel Tribunal Constitucional, i que només estava disposat a rebre ordres de l'exconseller Forn. 

El coronel de la Guàrdia Civil ha afegit que van utilitzar bales de goma perquè la prohibició del Parlament no els afecta, i no ha acceptat la xifra de 1.060 ferits donada pels serveis sanitaris perquè, segons ell, hi ha falsos ferits.

La declaració del coronel s'ha allargat més de quatre hores.

Dimecres van declarar davant Llarena l'exconseller Jordi Baiget i l'exdirector dels Mossos d'Esquadra Albert Batlle. Baiget va afirmar que a les reunions de govern no es parlava de vies unilaterals i que va ser cessat per manifestar dubtes sobre el referèndum. Fonts pròximes a Batlle van dir que va dimitir quan Joaquim Forn va arribar a la conselleria perquè aquest pretenia facilitar el referèndum.

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàEleccions 21DGovern empresonatReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut