El govern xinès construeix un segon hospital per enfrontar-se al coronavirus
Passatgers majoritàriament amb mascaretes a l'aeroport

El coronavirus s'estén: 41 morts, 1.300 infectats i 56 milions d'aïllats a la Xina

El govern construeix un segon hospital que estarà llest en 15 dies, desplega l'exèrcit i restringeix l'ús de vehicles a les zones afectades

RedaccióActualitzat

El món continua pendent del coronavirus. El govern xinès intensifica les mesures per evitar nous contagis mentre puja la xifra de morts en aquest país: ja en són 41 i hi ha més de 1.300 infectats. Més de 200 dels infectats estan en situació crítica.

A Wuhan, la ciutat on ha aparegut el brot, s'estan desplegant professionals mèdics de l'exèrcit. També s'amplia el cordó sanitari imposat fins ara. A la pràctica implica aïllar uns 56 milions de persones a la província sacsejada per la malaltia. No es pot entrar a la ciutat en vehicle privat i també s'estableixen punts d'inspecció al transport públic a passatgers que tinguin símptomes de pneumònia.

Als hospitals, els malalts es troben sota estrictes mesures d'aïllament. Els ciutadans comencen a tenir por i van massivament a comprar mascaretes. Molts dels centres hospitalaris estan desbordats i falta material.

Per això, les autoritats construiran de forma immediata un segon hospital a la ciutat de Wuhan -d'11 milions d'habitants- per atendre els malalts del coronavirus. Aquest nou equipament tindrà 1.300 llits i estarà aixecat en només dues setmanes. S'afegirà al primer hospital de 1.000 llits que ja s'ha començat a construir i que esperen tenir en funcionament d'aquí una setmana.

A la capital, Pequín, que ha tancat indefinidament la Ciutat Prohibida, s'ha decidit suspendre el transport d'autobusos que es desplacen fora de la ciutat.

El coronavirus s'estén: 41 morts, 1.300 infectats i 56 milions d'aïllats a la Xina
El coronavirus es continua estenent a la Xina
El govern xinès construeix un segon hospital per enfrontar-se al coronavirus
Els hospitals de Wuhan comencen a estar desbordats (Reuters)
Imatge aèria dels processos d'excavació per construir l'hospital (EFE)
Imatge aèria dels processos d'excavació per construir un nou hospital (EFE)
El govern xinès construeix un segon hospital per enfrontar-se al coronavirus
Un home amb mascareta en un metro buit de Xangai (Reuters/Aly Song)


Estat d'emergència a Hong Kong

A Hong Kong, la cap del govern, Carrie Lam, ha declarat l'estat d'emergència. Hi ha un comitè directiu entre departaments, presidit per Lam, per coordinar l'estratègia de resposta al virus. De moment hi ha hagut cinc casos.

Però més enllà de la Xina, el coronavirus s'estén ja per diferents punts del planeta: una quinzena de casos en 9 països diferents. L'últim que ha confirmat que té afectats és Malàisia, amb tres persones malaltes. El Japó i Austràlia també ha confirmat nous casos en les últimes hores i als Estats Units, també n'han detectat dos casos més.

França, el primer país europeu on ha arribat el virus, han ingressat els afectats en habitacions aïllades. Un, a l'hospital de Bordeus i els altres dos, a París. Tots tres havien estat a la Xina.

A l'estat espanyol s'han descartat quatre casos. El primer dels sospitosos va ser una dona que va arribar a l'aeroport del Prat en un avió que provenia de la Xina. L'últim, el d'una pacient ingressada a l'hospital de las Cruces a Barakaldo, al País Basc.

Tant des del govern espanyol com des de la Generalitat es vol transmetre tranquil·litat. La consellera de Salut, Alba Vergés, es manifestava en aquest sentit:

"Vull donar un missatge de molta calma a la ciutadania. L'Organització Mundial de la Salut està seguint tota la informació al minut i, de moment, no ha declarat emergència internacional però, a Catalunya, estem del tot preparats per si arribés un cas procedent del territori afectat."

 

Aquest dissabte, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, es pronunciava de manera semblant:

"Estem preparats per fer front a aquesta malaltia. Els mecanismes de prevenció i detecció anticipada estan funcionant (···) Els casos que puguin ser sospitosos d'estar afectats per aquest virus es detecten en primer lloc i es verifiquen després."


La dona sospitosa de pneumònia associada al coronavirus de Biscaia està ingressada a l'hospital de Cruces, a Barakaldo, en règim d'aïllament. També venia de Wuhan.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutXina
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut