Una professional sanitària en un passadís d'un hospital
L'ARN del virus està més present en els passadissos que a les habitacions dels malalts de Covid (ACN/Departament de Salut)

El coronavirus està més present en els passadissos dels hospitals que a les habitacions

Els autors d'un estudi fet a Son Espases, a Mallorca, recomanen prendre més precaucions en zones que no semblen exposades directament a l'aire exhalat pels malalts de Covid

Xavier DuranActualitzat

El coronavirus SARS-CoV-2 està més present en els passadissos dels hospitals adjacents a habitacions on hi ha ingressats malalts de Covid que en les habitacions mateixes.

Així ho conclou un estudi realitzat per l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Hospital Universitari Son Espasses de Mallorca. El treball s'ha publicat a la revista Environmental Research.

Els autors van recollir mostres entre l'11 de novembre i el 15 de desembre del 2020 a Son Espases, el principal hospital públic de Mallorca. La recollida es va fer en diferents punts: habitacions de pacients Covid, passadissos adjacents a aquestes, passadissos adjacents tant a habitacions d'UCI com a habitacions sense pacients Covid i a la terrassa exterior.

Els resultats indiquen que a les habitacions amb malalts de Covid hi havia, de mitjana, 2.600 còpies d'ARN del virus per metre cúbic. En canvi, en els passadissos adjacents la concentració era molt més elevada: 4.000 de mitjana.

La raó, expliquen els científics, és que les habitacions tenen un sistema de ventilació individual i els passadissos en tenen només un per cada quatre habitacions.


Menys als passadissos adjacents a les UCI

En canvi, als passadissos adjacents a les UCI amb pacients de Covid la concentració era molt menor, 190 còpies per metre cúbic. És un valor semblant al trobat en passadissos adjacents a habitacions amb pacients que no tenien Covid: 180. A la terrassa, lògicament, encara era més baix: 73.

Això s'explica, segons l'estudi, perquè a totes les UCI amb pacients Covid aquests estan intubats i connectats a respiradors que filtren tot l'aire que exhalen, per evitar que el virus s'escampi. Això també dificulta que arribi als passadissos.

El primer autor del treball i investigador de l'IDAEA-CSIC, Joan Grimalt, fa aquesta valoració:

"Aquests resultats són importants, ja que es prenen moltes precaucions per entrar a les habitacions, però menys en els passadissos."

Els autors reconeixen que la presència d'ARN del SARS-CoV-2 a l'aire no implica un risc directe de contagi i caldria mesurar l'activitat viral. Però també afirmen que el principi de precaució recomana aplicar "estratègies adequades per evitar la presència d'ARN del SARS-CoV-2 a les àrees dels hospitals".

Per als autors, les dades són transferibles a altres hospitals, perquè els sistemes de ventilació són generalment similars, però Grimalt assenyala que cal fer mesures en cada cas:

"En primer lloc, seria necessari fer una supervisió de la quantitat d'ARN del virus que hi ha en l'aire de cada hospital. Si el resultat és positiu, caldria canviar el sistema de ventilació, adequant-lo a les particularitats de cada centre hospitalari."

 

 

ARXIVAT A:
Recerca científicaCoronavirus Covid-19
Anar al contingut