Sant Joan Despí

El control no és amor: la violència masclista que no veuen els adolescents

Els professionals alerten que, sovint, els més joves no veuen la gelosia i el control com a coses negatives

Actualitzat

L'assassinat d'una noia de 17 anys a Reus presumptament a mans d'un noi de 19 és una mostra que la violència masclista també és un problema dels joves.

Segons el Consell General del Poder Judicial, l'any 2016 es van fer 179 judicis a nois menors d'edat acusats per violència masclista. El 2017 n'hi va haver 266. Això significa que d'un any a l'altre hi ha hagut un augment de gairebé el 50%.


Notícia relacionada: El control no és amor: la violència masclista que no veuen els adolescents


El que genera més inquietud entre els professionals és que, sovint, les actituds masclistes no es perceben com a tals ni entre nois ni entre noies. Molts adolescents no identifiquen la violència masclista en la parella si no hi ha lesions físiques, i, sovint, no consideren la gelosia i el control com una cosa negativa.

Isabel Moreno, psicòloga i sexòloga:

"Veure quan m'he connectat i quan m'he desconnectat... realment és perquè m'estima molt, perquè s'interessa molt per mi. Això és superperillós, perquè estem normalitzant el control com una mostra d'amor."

 

Imatge de la campanya #Descontrol, de la Generalitat


Als videoclips, a les sèries i a les pel·lícules veuen històries d'amor que amaguen comportaments tòxics que després ells traslladen a la realitat. Una violència que sovint troben a la discoteca.

Raquel Gómez, psicòloga de violències masclistes al Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats:

"Pel que veiem, són violències psicològiques i sexuals. Hi ha la gelosia, el control, la forma de vestir-te... però tot això és perquè m'estima, perquè es preocupa per mi. O accedir a tenir pràctiques sexuals que no em venen de gust..."

 

Els psicòlegs alerten de la violència masclista no és nomes física (Pixabay)

Les psicòlogues diuen que en les primeres fases de la relació és precisament quan comencen els abusos, i recomanen que s'hi posi fre de seguida per evitar acabar sent víctimes de violències masclistes encara més greus.

 

El telèfon d'atenció a les víctimes de violència masclista és el 900 900 120.

ARXIVAT A:
Violència masclistaMenorsAssetjament sexual Masclisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut