El contracte únic, principal escull entre PP i Ciutadans de cara a la investidura de Rajoy

Les dues formacions augmenten la pressió sobre els socialistes, que insisteixen en el "no"
El contracte únic, principal escull entre PP i Ciutadans de cara a la investidura de Rajoy

El contracte únic, principal escull entre PP i Ciutadans de cara a la investidura de Rajoy

Les dues formacions augmenten la pressió sobre els socialistes, que insisteixen en el "no"
Redacció Actualitzat
Mariano Rajoy passejant-se aquest dissabte per Ribadumia amb el marit d'Ana Pastor, José Benito Suárez (EFE)

Mariano Rajoy passejant-se aquest dissabte per Ribadumia amb el marit d'Ana Pastor, José Benito Suárez (EFE)

Els equips negociadors del PP i de Ciutadans per pactar un acord d'investidura s'han tornat a reunir aquest dilluns al Congrés dels Diputats, en una reunió que ha durat més de tres hores.

Els equips dels dos partits han parlat bàsicament de temes econòmics. Han destacat les coincidències en diverses mesures, tot i que mantenen diferències pel que fa al contracte únic i la quota bàsica per als autònoms, dos aspectes fonamentals per Ciutadans. També estan treballant amb documents com l'anomenada "motxilla austríaca", que atribueix als treballadors una quantitat de diners a la qual només ells poden accedir en cas de perdre la feina o de jubilar-se; o els ajuts als sous més baixos.

De tota manera, a l'aliança PP-Ciutadans, amb 169 escons, li falten 11 abstencions per aconseguir prou majoria en una segona votació. Així, les últimes hores els dirigents de les dues formacions han incrementat les pressions per aconseguir aquestes abstencions del Partit Socialista per al dia 2 de setembre.

Als sis integrants de l'equip del PP que es van reunir divendres, s'hi ha afegit Andrea Levy, mentre que Luis Garicano també s'ha afegit als cinc de l'equip de Ciutadans. Els blocs temàtics següents seran educació, assumptes socials i reformes institucionals.

Pressió conjunta al PSOE

Per la seva banda, l'aspirant a continuar sent president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha apujat el llistó de la pressió al PSOE i a Pedro Sánchez, i l'ha reptat a que faci públic quina és la seva alternativa per si fracassa la investidura. Ho ha dit aquest cap de setmana des de Galícia, on s'ha tornat a exhibir caminant de pressa pels voltants de Ribadumia. També altres membres del PP i de Ciutadans han insistit a reclamar al PSOE i a Pedro Sánchez que facilitin la investidura de Rajoy.

Però no ho han fet oferint res substancial per facilitar l'aproximació dels socialistes, només han apel·lat a la seva responsabilitat. És el cas de la vicesecretària del PP Andrea Levy i del portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa:

Andrea Levy: "Que siguin oposició lleial, útil i responsable per als espanyols. Però que per això ens deixin formar govern."

Carlos Carrizosa: "De la mateixa manera que molts espanyols voten els polítics i els partits amb el nas tapat, perquè creuen en la democràcia a pesar que no els agradi el que hi ha als partits polítics, de la mateixa manera, el senyor Sánchez ha de fer el sacrifici."

El PNB, també tancat en banda

L'acord entre PP i Ciutadans suma 169 diputats i, si el PSOE no s'acaba estovant, Rajoy podria acabar necessitant el suport del PNB. Però els responsables d'aquest partit ja se n'han desmarcat del tot, perquè tenen por que el pacte entre el PP i Ciutadans posi en perill el concert econòmic del País Basc. Ho ha dit el lehendakari Iñigo Urkullu, candidat a la reelecció en les eleccions autonòmiques del setembre:

"Pot suposar una sentència definitiva i irreversible per al nostre autogovern. Per tant, hi ha un motiu real de preocupació per als ciutadans bascos."

 

Urkullu ha acabat de desmarcar-se del tot de Rajoy i l'ha responsabilitzat únicament a ell que les encara hipotètiques terceres eleccions s'hagin de celebrar el dia de Nadal. Però el Partit Popular podria intentar forçar un altre debat d'investidura, per exemple, a l'octubre, un cop passades les eleccions basques, amb l'esperança que el PNB necessiti el seu suport al País Basc, per fer un canvi de cromos a Madrid. Encara necessitarien un vot més per arribar a 176 si volen que la investidura prosperi.