El consum elevat de refrescs comporta un increment en el risc de mort per qualsevol causa
El consum elevat de refrescs incrementa el risc de mort (Pexels)

El consum elevat de refrescs incrementa el risc de mort per qualsevol causa

Un ampli estudi europeu troba aquesta associació tant per a begudes ensucrades com per a les que porten edulcorants artificials

Xavier DuranActualitzat

Un consum elevat de refrescs, siguin ensucrats o amb edulcorants artificials, està associat a un increment en el risc de mort per qualsevol causa. És la conclusió d'un estudi molt ampli fet a deu països europeus. Els resultats i l'anàlisi es publiquen a la revista JAMA Internal Medicine.

L'equip internacional, encapçalat per Marc J. Gunter i Neil Murphy, de l'Agència International de Recerca en Càncer de Lió (França), va estudiar vora 452.000 homes i dones de 10 països: Alemanya, Dinamarca, Espanya, França, Grècia, Holanda, Itàlia, Noruega, el Regne Unit i Suècia. El consum d'aquestes begudes refrescants es va registrar a partir de qüestionaris o entrevistes personals entre 1992 i el 2000.

Després d'un seguiment de 16 anys, els resultats indiquen que beure dos o més gots de refresc al dia està associat a un risc més gran de mort per qualsevol causa, en comparació amb beure'n menys d'un got al mes. El risc es donava tant en homes com en dones.
 

 

Quant a causes concretes de mort, es constata un augment del risc de mort per malalties circulatòries associades al consum total de begudes o amb les que porten edulcorants artificials. En canvi, el consum total o el de begudes ensucrades estava associat a més risc de mort per malalties digestives.
 

Estudiar els mecanismes

Estudis previs havien relacionat el consum de refrescs amb risc d'obesitat, diabetis tipus 2 i malalties cardiovasculars. Però aquest és el primer que investiga la relació amb totes les causes de mortalitat. Una de les troballes és que el risc de mort sembla independent de l'índex de massa corporal. 

Sobre l'augment de risc de malaltia cardíaca i el consum de begudes amb edulcorants artificials, els autors llancen la hipòtesi que aquest grup inclogui persones amb obesitat o diabetis que hagin passat a consumir begudes amb edulcorants artificials per reduir la ingesta de sucre i controlar el pes. 

Però els investigadors reconeixen que els mecanismes que associen la relació entre els edulcorants artificials i l'increment de risc de mort no estan clars. Hi ha algunes proves limitades que poden induir intolerància a la glucosa, però diuen que calen més estudis per avaluar els efectes a llarg termini d'edulcorants com l'aspartam, utilitzats habitualment en begudes refrescants.

En canvi, no han observat relació entre el consum elevat d'aquestes begudes i la mort per càncer.

També han observat que el consum total de refrescs està associat amb un risc més elevat de tenir Parkinson. Com que aquest és el primer estudi que ho detecta, diuen que caldran més investigacions per examinar aquesta associació.

En tot cas, els autors creuen que els resultats confirmen els efectes positius de les lleis que graven les begudes refrescants per reduir-ne el consum i millorar la salut de la població.
 

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
Anar al contingut