Madrid

El Constitucional torna a instar la Fiscalia a actuar contra Forcadell i els membres sobiranistes de la mesa

L'alt tribunal anul·la per unanimitat la resolució del Parlament per convocar un referèndum

RedaccióActualitzat

El Constitucional torna a deixar que la Fiscalia decideixi si actua penalment contra Carme Forcadell. Ara per haver permès la votació i l'aprovació al Parlament de les resolucions que impulsen un referèndum independentista el 2017, acords que el TC ja ha suspès. A més, l'alt tribunal ha acordat per unanimitat anul·lar la resolució aprovada pel Parlament per convocar aquest any un referèndum sobre la independència de Catalunya.

El TC insta la Fiscalia a promoure una acció penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per un delicte de desobediència en relació amb la convocatòria del referèndum. Però, aquesta vegada, el tribunal ha anat més enllà i també demana a la Fiscalia que estudiï actuacions penals contra la resta de membres sobiranistes de la mesa. Es tracta del vicepresident primer, Lluís Corominas, i els secretaris Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet.

En aquest cas, l'eventual desobediència es refereix a l'aprovació per part del Parlament d'un referèndum d'independència per a Catalunya el 2017, convocatòria suspesa cautelarrment pel TC a petició del govern espanyol.


Què va suspendre el Tribunal Constitucional?

L'executiu de Mariano Rajoy va presentar un incident d'execució contra la convocatòria del referèndum i en aquest tràmit ja va demanar accions penals contra els citats.

La decisió, que tècnicament es denomina deducció de testimoni, en la pràctica suposa denunciar davant el fiscal uns fets per si són constitutius de delicte.

Aquesta és la segona denúncia penal per part del TC contra Forcadell. La primera va ser el 19 d'octubre, quan la fiscalia es va querellar contra ella per desobediència i prevaricació, en permetre votar el full de ruta independentista.

Forcadell respon: "L'únic diàleg que ens ofereixen és amb els tribunals"

La presidenta de la cambra catalana ha respost, des de Twitter, amb una crítica a la judicialització del procés:


Des de la mateixa xarxa, el president de la Generalitat li ha fet costat i ha considerat que la decisió del TC va contra el debat democràtic.

 

El vicepresident Oriol Junqueras ha afirmat que la Generalitat no es mourà "ni un centímetre" en la defensa del referèndum.

I la portaveu de l'executiu, Neus Munté, ha assegurat que la decisió del TC "no altera en res" el camí de la Generalitat. "Res no aturarà la nostra voluntat inequívoca de celebrar un referèndum a Catalunya aquest any", ha remarcat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut