Nou pas del TC contra Puigdemont (ACN)
Nou pas del TC contra Puigdemont (ACN)
Madrid

El Constitucional tanca la porta a la investidura de Puigdemont i adverteix la mesa del Parlament

El tribunal dona 20 dies a les parts perquè presentin les al·legacions corresponents

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra la designació de Carles Puigdemont com a candidat a presidir la Generalitat. Ho ha fet per unanimitat i tres mesos després que es presentés aquest recurs, després del primer ple d'investidura fallit del mes de gener.

L'alt tribunal adverteix la mesa del Parlament i dona 20 dies a les parts perquè presentin al·legacions.

El TC adverteix que obviar o contradir aquesta decisió pot comportar conseqüències penals. A més, el Constitucional demana que es notifiqui personalment aquesta resolució al president del Parlament i a la resta de membres de la mesa.


La candidatura de Puigdemont ja estava suspesa cautelarment. Amb l'admissió a tràmit, la suspensió s'allarga fins als sis mesos i, per tant, faria impossible la investidura, que hauria de ser efectiva abans del 22 de maig per evitar noves eleccions.

Des del govern espanyol, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha destacat aquesta decisió del TC:

"Molts van criticar la presentació d'aquest recurs però avui s'ha demostrat que el govern va fer el que havia de fer, i que hi havia motius suficients perquè el recurs fos admès a tràmit. Un govern que actua com va fer el govern de Mariano Rajoy, buscant un interès superior, i és que una persona fugada de la justícia no pot ser president d'una institució tan important com és la Generalitat"

 

El vicepresident primer de la mesa del Parlament, Josep Costa, ha considerat que la decisió demostra que l'Estat té "por":


El Constitucional es va reunir a finals de gener per estudiar el recurs del govern de Madrid, que no va tenir l'aval del Consell d'Estat. En aquell moment, no es va admetre a tràmit. Ara bé, els magistrats van dictar una mesura cautelar que vetava qualsevol intent d'investidura a distància o que Puigdemont anés al ple sense passar abans a demanar permís al jutge Pablo Llarena.

Per això, el president del Parlament, Roger Torrent, va optar per suspendre el ple previst per al 30 de gener passat.

Ara, tres mesos més tard, el ple del tribunal ha decidit admetre a tràmit el recurs del govern de Mariano Rajoy. La decisió arriba quan Junts per Catalunya ja ha impulsat una modificació de la llei de presidència per tornar a intentar una investidura no presencial.

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut