Madrid

El Constitucional suspèn les lleis que prohibeixen el "fracking" i algunes superfícies comercials a Catalunya

També ratifica la suspensió de la norma que garanteix llum i gas a les famílies vulnerables, però en canvi aixeca la suspensió del fons social per a la pobresa energètica

Actualitzat

El Tribunal Constitucional ha suspès aquest dilluns dues noves lleis catalanes i ha modificat parcialment la suspensió de la llei de pobresa energètica.

En primer lloc, el Tribunal Constitucional ha supès la llei que prohibeix el "fraking" a tot Catalunya, argumentant que envaeix competències que són de l'Estat. De totes maneres, això no vol dir que a partir d'ara es pugui aplicar aquest mètode d'extracció, perquè la Generalitat ha d'autoritzar tant els permisos d'investigació com les declaracions d'impacte ambiental. El que tomba la suspensió del TC és la prohibició genèrica del "fracking".

Tres magistrats s'han pronunciat en contra del sentit de la sentència. Són la vicepresidenta del Tribunal Constitucional, Adela Asúa, que ha redactat un vot particular al que s'ha afegit el magistrat Fernando Valdés Dal-Ré, i el magistrat Juan Antonio Xiol, que ha redactat el seu propi vot particular.

Diverses comunitats autònomes, com Cantàbria o Navarra, també han legislat prohibint aquesta tècnica d'extracció d'hidrocarburs per les seves greus conseqüències en el medi ambient i el Tribunal Constitucional ja havia suspès algunes d'aquestes lleis.

Una altra sentència d'aquest dilluns afecta els àmbits d'urbanisme i comerç. El Tribunal ha suspès la llei que impedeix la construcció de grans superfícies comercials fora de les trames urbanes. A partir d'ara es podrien obrir nous centres comercials de més de 800 metres quadrats apartats de les ciutats, ja que la norma ara anul·lada els prohibia.

Per últim, els magistrats aixequen la suspensió del fons social previst a la llei de pobresa energètica del 2014, que no s'havia aplicat encara precisament perquè estava recorregut. En canvi, ratifica la suspensió de la norma que garanteix a les famílies vulnerables el subministrament de llum i gas.

Aregio: "A Catalunya no hi haurà 'fracking'"

El secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joan Aregio, ha assegurat que, malgrat la decisió del TC, "a Catalunya no hi haurà 'fracking'".

"La Generalitat prendrà totes les mesures, per la via que sigui, perquè el que es perseguia amb aquestes normatives es mantingui en peu", ha afirmat en declaracions a la premsa. "Els nostres models els preservarem", ha afegit en referència no només al "fracking", sinó també al model de comerç i els nous impostos.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut