Façana de la delegació del govern a Brussel·les
Barcelona

El Constitucional suspèn el Pla d'Acció Exterior de la Generalitat

L'admissió a tràmit del recurs presentat pel govern espanyol implica la suspensió cautelar del pla

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha suspès el Pla d'Acció Exterior de la Generalitat i de relacions amb la Unió Europea fins al 2022.

El tribunal ha aprovat per unanimitat admetre a tràmit el conflicte de competències presentat pel govern espanyol contra l'acord de Govern del 25 de juny, que va aprovar aquest pla estratègic. Això implica la suspensió cautelar durant un mínim de cinc mesos.

El govern espanyol en funcions ha portat al TC el Pla d'Acció Exterior, en considerar que la iniciativa "excedeix de l'àmbit d'actuació de la Generalitat", "menysté les competències de l'Estat entre altres en relacions internacionals" i "vulnera el principi de lleialtat constitucional en l'exercici de les competències pròpies".

Segons el govern espanyol, la Generalitat va posar en marxa el pla en el marc "d'un procés independentista que pretén el desprestigi de la imatge internacional d'Espanya".

 

El president Quim Torra i el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, a la presentació del pla

 

A la presentació del pla, el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, va explicar que l'objectiu és fer de Catalunya "un actor conegut i reconegut, amb més presència i més incidència econòmica, social i cultural" i com a "referent de democràcia, pau i solidaritat".

El Govern tindrà ara un termini de 20 dies per presentar al·legacions i els documents que cregui oportuns.

Delegacions del govern

La suspensió del pla no implica el tancament de les tres últimes delegacions del govern a l'exterior, que segueixen un altre procés independent i paral·lel.

 

El Ministeri d'Afers Exteriors ha recorregut diverses delegacions davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Primer ho va fer per motius formals, però, en les tres últimes (Tunísia, Argentina i Mèxic), el Ministeri va demanar la paralització cautelar de l'obertura argumentant que les oficines no pretenen la "legítima projecció exterior de Catalunya", sinó "un fi inconstitucional com és la creació d'una 'estructura d'Estat' al servei d'un projecte secessionista".

ARXIVAT A:
Tribunal Constitucional Procés català
Anar al contingut