País Basc

El Constitucional rebutja que el tripartit basc i Aralar puguin personar-se en els recursos contra la llei de consulta

El ple del Tribunal Constitucional ha denegat la demanda que havien fet els tres partits que conformen el tripartit basc -el Partit Nacionalista Basc (PNB), Eusko Alkartasuna (EA) i Ezker Batua (EB)-, així com Aralar, per personar-se com a part en els recursos d'inconstitucionalitat presentats pel govern espanyol i pel PP contra la llei de consulta aprovada pel Parlament de Vitòria i promoguda pel lehendakari Juan José Ibarretxe.

Actualitzat

El tripartit basc, més Aralar, no podran personar-se com a part en els recursos del govern espanyol i el PP contra la llei de consulta aprovada pel Parlament basc. És el que ha decidit el ple del Tribunal Constitucional al·legant que els interessos dels bascos ja estan representats pel govern d'Euskadi i pel Parlament. Així doncs, el Constitucional rebutja la petició del PNB, Eusko Alkartasuna, Esquer Batua i Aralar, que havien presentat al·legacions contra aquests recursos el 6 d'agost passat.

Les quatre formacions basques consideren que la llei de consulta es dirigeix als ciutadans bascos i que el seu interès "pot ser encarnat pels partits polítics si es tenen en compte les qualitats per les quals han estat investits".

Tanmateix, els onze magistrats del TC adverteixen que "en cap cas", la Constitució o altres lleis no preveuen la personificació de partits polítics en un procés d'inconstitucionalitat ja que, segons diuen, tot i que són "un instrument capital del pluralisme (...) no són òrgans de l'Estat". El Constitucional afegeix que el fet d'impedir la personificació dels quatre partits "no genera cap situació d'indefensió en la defensa dels interessos dels ciutadans que afirmen representar", ja que la Defensa, reiteren, correspon als òrgans legislatius i executius de la comunitat autònoma. A més, el TC recull que els partits polítics "no són representants polítics dels ciutadans" perquè la representació prové només de l'elecció i s'estableix entre els representants escollits i el cos electoral.

Anar al contingut