Madrid

El Constitucional paralitza el Codi de Consum i la llei d'equipaments comercials de Catalunya

L'executiu espanyol amenaça de portar al TC la llei del Parlament que pretén fomentar el lloguer social i que preveu multar els bancs amb pisos buits

RedaccióActualitzat

Després del 27S, l'estratègia del govern espanyol no ha canviat. El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos d'inconstitucionalitat promoguts pel govern central contra el Codi de Consum de Catalunya i contra el decret llei que va reformar la llei catalana de comerç per regular els establiments comercials.

Les dues normes queden suspeses de forma provisional fins que el Tribunal Constitucional resolgui sobre el fons de la qüestió en un termini no superior a cinc mesos.

El Codi de Consum pretenia fer més clares les relacions entre els consumidors i les empreses. Va ser aprovat pel Parlament de Catalunya al desembre del 2014 per incloure mesures contra "la pobresa energètica" i de protecció de les persones que han contractat crèdits i préstecs hipotecaris. El codi va ser impulsat per suplir un decret que prèviament havia estat suspès pel Constitucional i incloïa garanties addicionals per als ciutadans que contracten crèdits o préstecs hipotecaris amb l'objectiu d'evitar clàusules abusives.

El Codi de Consum, per exemple, volia evitar la lletra petita en les hipoteques i obligava els bancs a presentar-ne les condicions per escrit dies abans de la signatura. També obligava les entitats financeres a ser més transparents en les comissions i informar dels riscos que suposaria comprar productes financers com ara les preferents. També obligava les empreses de serveis bàsics, com ara llum, aigua, gas i telèfon, a tenir un telèfon gratuït d'atenció als clients, prohibint expressament l'ús de telèfons començats per 902.

El Constitucional també suspèn cautelarment la llei del comerç de Catalunya. Considera que és contrària a la normativa europea, com al·legava l'executiu espanyol, perquè prohibeix que s'instal·lin nous equipaments comercials de més de 2.500 metres quadrats fora de les zones urbanes. Segons el govern espanyol, la norma catalana vulnera la llei d'ordenació del comerç minorista i la llei de lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici, a més de ser contrària al dret comunitari.

Nova amenaça de l'executiu espanyol

Tot plegat mentre l'executiu de Mariano Rajoy amenaça de portar al Constitucional la llei del Parlament que pretén fomentar el lloguer social i que preveu multar els bancs amb pisos buits.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut