París

El Constitucional francès tomba l'impost al CO2 de Sarkozy

El Constitucional francès dóna un fort revés al president Sarkozy. L'impost estrella contra el canvi climàtic ha estat anul·lat per inconstitucional només dos dies abans d'entrar en vigor, l'1 de gener. Al setembre, el president Sarkozy va qualificar l'impost d'històric i de pioner al món. La taxa, que no afectava l'electricitat, anava dirigida contra els particulars que fan servir carburants i productes per a la calefacció com gas natural o petroli. Segons el Constitucional, gravava les llars normals, i no pas els grans industrials, que són els principals contaminants.

Actualitzat
L'impost va ser presentat per Sarkozy com una mesura revolucionària per estalviar energia i canviar els hàbits de consum dels francesos. Si s'hagués aplicat, França hauria passat a ser la primera potència econòmica a gravar directament les emissions de CO2. La taxa equivalia a gairebé 18 euros per tona de CO2 que emetessin particulars i empreses que consumeixen energia derivada del petroli, gas natural o carbó. Això no obstant, "l'impost ecològic" de Sarkozy exonerava totalment o parcialment les grans indústries, aerolínies, transport públic i agricultura, entre altres activitats.

El Consell Constitucional ha calculat que el 93% de les emissions industrials, sense comptar l'ús de combustibles, estarien exemptes d'impost, cosa que l'ha portat a concloure que "menys de la meitat de les emissions de gas d'efecte hivernacle" estarien gravats. Per aquesta raó, les exempcions previstes a la llei "són contràries a l'objectiu de lluita contra l'escalfament climàtic i provoquen una ruptura del principi d'igualtat davant les càrregues públiques".
 
En saber la notícia, el primer ministre francès, François Fillon, ha sostingut que el tribut és "una prioritat del president de la República i del govern". Fillon ha anunciat que el 20 de gener es resentarà un nou projecte d'impost que tingui en compte les observacions del Consell Constitucional.

El recurs contra l'impost havia estat presentat per l'opositor Partit Socialista francès. La seva secretària general, Martine Aubry, ha qualificat el desenllaç com "el revés més gran per a Nicolas Sarkozy". El Partit Verd també ha celebrat l'anul·lació, que considera insuficient per a la lluita contra el canvi climàtic. Diferents enquestes assenyalaven que la taxa ecològica prevista pel govern no tenia suport popular.

L'anul·lació també suposa un nou problema pressupostari per al govern francès, que el 2010 preveia recaptar més de 4.000 milions. França ha de reduir amb urgència el seu dèficit públic, que arribarà a un rècord del 8,5% del producte interior brut el 2010.
Anar al contingut