Oriol Junqueras i Raül Romeva (ACN)
Oriol Junqueras i Raül Romeva (ACN)

El Constitucional estudiarà la suspensió de Junqueras i Romeva com a diputats

La suspensió dels diputats que estan a la presó és el que ha provocat la tensió parlamentària dels últims dies

RedaccióActualitzat

El ple del Tribunal Constitucional ha decidit per unanimitat admetre a tràmit els recursos d'Oriol Junqueres i Raül Romeva contra la suspensió de càrrecs públics.

L'exvicepresident del govern i l'exconseller d'Exteriors, diputats al Parlament, van presenta un recurs al tribunal contra la suspensió decretada pel jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.

Llarena va decidir la suspensió per l'article 384 bis de la llei d'Enjudiciament Criminal, inclosa en la reforma del 1989 i pensada per a casos de terrorisme. Aquest article estableix que els investigats per delictes de terrorisme o rebel·lió perden el seu càrrec un cop s'hagi signat la interlocutòria de processament i s'hagi decretat la presó provisional.

La suspensió dels diputats empresonats és el que ha provocat la tensió parlamentària dels últims dies. Al juliol ja es va suspendre el ple pel desacord sobre com aplicar la suspensió. A finals de setembre es va aconseguir desencallar les desavinences amb una votació en què es rebutjava la suspensió però es permetia el vot designat. La divisió, però, va esclatar aquest dijous per la diferent interpretació de Junts per Catalunya i Esquerra sobre com s'havia d'plicar la resolució.

El Consitucional considera que la qüestió té una transcendència especial perquè afecta un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina del TC.

ARXIVAT A:
ERCProcés catalàJudicial
Anar al contingut