El president del TC alemany, Andreas Vosskuhle, i altres magistrats, just abans de pronunciar-se (Reuters/Ralph Orlowski)

El Constitucional alemany veu "desproporcionat" que el BCE compri deute públic

El Banc Central Europeu té tres mesos per demostrar que no ha excedit les seves competències i que pot ajudar països en crisi

Oriol SerraActualitzat

El Tribunal Constitucional alemany ha qüestionat, aquest dimarts, que els programes de compra deute públic del Banc Central Europeu (BCE) siguin compatibles amb les lleis alemanyes.

El pronunciament de l'alt tribunal no és sobre els paquets de rescat econòmic més recents, perquè la setència fa referència a la compra de deute públic per part del BCE, aleshores dirigit per Mario Draghi, realitzada l'any 2015, dintre de les mesures dissenyades per sortir de la crisi financera.

Segons els vuit magistrats que integren el tribunal amb seu a Karlsrühe, tant el govern federal, presidit per Angela Merkel, com el Parlament Alemany no van actuar de manera adequada quan van acceptar aquesta decisió del BCE, en que participa el Banc Central Alemany, perquè prèviament no van comprovar que fos compatible amb la Constitució alemanya.

El Tribunal Constitucional considera que la compra de deute públic per finançar governs europeus en moments de crisi excedeix les competències del BCE.

Argumenta que els Tractats de la Unió limiten les competències del BCE a la política monetària, sense entrar en qüestions relacionades amb la política financera i econòmica dels estats membres.

 

Christine Lagarde, presidenta del BCE (Reuters/Kai Pfaffenbach)


Ara, la pilota és a la teulada de la successora de Draghi, Christine Lagarde, que té tres mesos per demostrar que la tesi del Constitucional alemany està equivocada: ha de justificar la necessitat i la proporcionalitat d'aquest programa de compra de deute públic.

El desenllaç d'aquest litigi determinarà els programes de compra de deute públic europeu per part del BCE, que es podria veure lligat de mans i peus per ajudar les economies de la zona euro més afectades per la crisi, com la italiana o l'espanyola.

La sentència que ara ha fet pública el Tribunal Constitucional alemany té l'origen en la denúncia presentada per dos expolítics conservadors i euròfobs, un socialcristià de Baviera i un dels fundadors del partit d'extrema dreta Alternativa per Alemanya.

 

Seu del BCE, a la ciutat alemanya de Frankfurt (Reuters/Kai Pfaffenbach)


Es dona la circumstància que l'alt tribunal tenia enllestida la sentència a finals de març, i va decidir ajornar-la arran de l'esclat de la crisi del coronavirus.

Arran de la sentència, el Banc Central Europeu ha convocat una reunió d'urgència del seu consell de govern per aquest mateixa dimarts a la tarda.

Per la seva banda, la Comissió Europea ha reaccionat a la sentència defensant la primacia del Dret europeu i argumentant que les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) són vinculants per a tots els tribunals nacionals dels estats membres.

ARXIVAT A:
Banc Central EuropeuAlemanya
Anar al contingut