Madrid

El Constitucional "aixeca" la suspensió de la llei sobre consultes populars de Catalunya

Després d'admetre el recurs presentat pel govern espanyol contra la llei de consultes populars recollida a l'Estatut, el Tribunal Constitucional aixeca la suspensió dels articles impugnats malgrat que encara no s'ha emès la decisió final.

Actualitzat
El Tribunal Constitucional ha aixecat la suspensió dels preceptes de la llei de consultes catalana (els articles de l'1 al 30, el 43 i el 45) que van ser recorregudes pel govern central.

El 15 de febrer, el Tribunal admetia a tràmit el recurs i després d'acabar el termini de cinc mesos que preveu la Constitució ha aixecat la suspensió que va imposar fins que no s'emeti la resolució corresponent, que encara no s'ha fet pública.

El TC s'ha basat per motivar la seva decisió en el fet que encara hi ha un ple control del desenvolupament de la normativa per part de l'Estat, ja que cal la seva autorització per fer la consulta. A més, no s'ha iniciat cap tràmit ni tampoc consta que n'hi hagi la intenció.

El tripartit, sobretot de la mà d'ERC, va impulsar aquesta llei amb la finalitat de regular l'organització de consultes per via de referèndum però amb l'autorització de l'Estat per desenvolupar-les.

CiU, en el seu moment, va criticar la iniciativa perquè considerava que no explotava la potencialitat de l'Estatut i que es limitava a regular la consulta amb el vistiplau de l'Estat.

Paral·lelament a l'aixecament de la suspensió, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, assegurava en una interpel·lació parlamentària que preveu aprovar aviat un nou projecte que permetria "desplegar en la seva totalitat l'article de l'Estatut de consultes populars declarat constitucional pel TC".
Anar al contingut