Madrid

El Constitucional admet els recursos del govern espanyol i el PP i suspèn la consulta d'Ibarretxe

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit els recursos del govern espanyol i del PP en contra de la llei basca per convocar una consulta popular el 25 d'octubre i ha deixat en suspens la iniciativa del lehendakari Juan José Ibarretxe, que no podrà celebrar-se. En la impugnació de l'executiu, admesa ja pel TC, es feia referència a l'article 161.2 de la Constitució que preveu la suspensió immediata de la norma recorreguda, però estableix que el Tribunal, en aquest cas, haurà de ratificar aquesta suspensió o aixecar-la en un termini no superior als cinc mesos. Un cop hagi transcorregut aquest temps, el Constitucional podria decidir mantenir o aixecar la suspensió de la llei. L'Alt Tribunal però, no té terminis per resoldre sobre el fons de l'assumpte, encara que també ha decidit habilitar el mes d'agost per no endarrerir la decisió.

Actualitzat
La decisió del Constitucional ha motivat la reacció immediata del lehendakari, que ha considerat que s'està traslladant al segle XXI el principi del despotisme il·lustrat. És a dir, "tot per al poble basc, però sense el poble basc". Juan José Ibarretxe ha lamentat que es vulgui fer creure que "si es prohibeix que preguntem a la ciutadania és per al seu bé".

En un acte oficial a Bilbao pocs minuts després d'haver-se pronunciat el TC, Ibarretxe ha defensat que cal més autogovern polític i econòmic per al País Basc "perquè s'ha demostrat que quan tenim les competències nosaltres, fem les coses millor". També ha considerat "inacceptable" que es plantegi "30 anys després d'haver aprovat l'Estatut, que, si no se'ns traslladen les transferències" a què s'havien compromès "sigui per al nostre bé".

Just abans que es pronunciés l'Alt Tribunal, el president del PNB, Iñigo Urkullu, ha avisat que hi hauria "pronunciaments" del tripartit basc i Aralar contra l'eventual suspensió de la consulta, accions que s'aniran decidint "tenint en compte el calendari". Poc després ha arribat l'anunci de l'admissió a tràmit del recurs. Urkullu s'ha mostrat partidari que el Parlament basc també faci sentir la seva veu davant la decisió judicial. A més, ha denunciat "l'aliança" del PP i el PSOE per "reeditar la política de trinxeres" i impedir que se surti del bloqueig actual.

Precisament, en nom del govern socialista, la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, ha celebrat el revés contra una consulta que ha titllat d'"il·legal". "Avui s'ha fet un pas més perquè no es faci", s'ha felicitat. De la Vega ha acusat Ibarretxe de cometre "l'error de dividir els bascos", de "desafiar les normes de la convivència en pau i harmonia" i de fomentar "entre els bascos un fals victimisme".

De la seva banda, el nomenat recentment president del PP basc, Antonio Basagoiti, ha afirmat que espera que el president del govern basc "se'n vagi a l'oposició" com a resposta "política" al fet que es tombi judicialment la consulta sobiranista. Basagoiti creu que era "evident" que el TC admetria els recursos contra el referèndum i ha anunciat que "tots els vots" que rebi a les futures eleccions "seran per treure Ibarretxe i enviar aquest PNB radical a l'oposició".
Anar al contingut