José Montilla, a l'Hospitalet de Llobregat, en una imatge d'arxiu.
El diplomàtic es va fixar en les paraules de Montilla al congrés del PSC.
Barcelona

El consolat nord-americà a Barcelona va alertar de l'actitud "separatista" del PSC

El consolat dels Estats Units a Barcelona va mostrar preocupació per l'actitud "separatista" d'alguns membres del PSC, segons consta en els cables diplomàtics filtrats per Wikileaks i publicats pel diari "El País". En un missatge transmès l'agost del 2008, després del congrés dels socialistes catalans, la seu diplomàtica va destacar la tensió entre el PSC i el PSOE, les peticions d'alguns socialistes catalans de tenir un grup propi al Congrés i el risc de ruptura entre totes dues formacions, que "portaria a la derrota de tots dos a escala nacional i regional".

Actualitzat
La diplomàcia nord-americana es va fixar molt en la frase que va pronunciar José Montilla en el congrés socialista, "T'estimem, José Luis, però estimem més Catalunya", tal com explica "El País". El consolat es va preguntar per què el PSC "prioritzava allò català per sobre d'allò socialista" i va concloure que el motiu era que, "tot i que la immensa majoria de catalans no volen la independència, el que sí que volen és ser respectats per la resta d'Espanya".

El cable també se sorprèn de l'actitud "agressiva" del conseller Antoni Castells en la negociació del nou model de finançament amb l'aleshores ministre Pedro Solbes.

La comunicació del consolat també para atenció en el Partit Popular català, que considera que té líders impopulars amb idees impopulars, i que, si no aconsegueix més suport a Catalunya, difícilment podrà tornar a governar a La Moncloa. El cable recull que l'opinió de molts catalans és que el PPC "treballa contra els interessos de Catalunya" i també que Mariano Rajoy va catapultar Alícia Sánchez-Camacho a la presidència del partit "de forma unilateral i en l'últim minut".

El consolat també va opinar sobre la Casa Gran del Catalanisme, el projecte abanderat per Artur Mas, i va treure importància al gir catalanista de CiU dient que el que busva era "emfasitzar el dret a l'autodeterminació i reclamar vagament una Catalunya sobirana a Europa al segle XXI", tot i que la va veure com un impuls per guanyar les eleccions del 2010. La radiografia també va arribar a ERC, partit per al qual va pronosticar "temps difícils" per les pugnes internes.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut