El cònsol de Finlàndia, destituït a petició del govern espanyol

El Ministeri d'Exteriors va demanar la substitució per "actuar de manera inapropiada" després d'invitar la presidenta de la Diputació de Barcelona a un acte del cos consular
El cònsol de Finlàndia, destituït a petició del govern espanyol
Barcelona

El cònsol de Finlàndia, destituït a petició del govern espanyol

El Ministeri d'Exteriors va demanar la substitució per "actuar de manera inapropiada" després d'invitar la presidenta de la Diputació de Barcelona a un acte del cos consular
Redacció Actualitzat
L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa

L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la DIBA, Mercè Conesa

El cònsol honorari de Finlàndia a Barcelona, Albert Ginjaume, ha estat destituït a petició del govern espanyol.

La destitució de Ginjaume ha estat arran d'una sol·licitud del govern espanyol en la qual demanava la substitució del cònsol perquè "actua d'una manera inapropiada per al seu càrrec".

Segons informa l'ACN, el Ministeri d'Afers Estrangers finlandès ha sol·licitat més informació sobre aquesta petició al govern espanyol, però encara no ha rebut cap resposta.

La destitució d'Albert Ginjaume estaria relacionada amb el fet que va convidar la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, a un dinar amb cònsols acreditats a Barcelona. El Ministeri d'Afers Exteriors espanyol no va veure amb bons ulls que s'hi convidés l'alcaldessa d'un municipi que forma part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Després que dissabte es fes pública la destitució del cònsol honorari de Finlàndia a Barcelona, el diputat finlandès Mikko Kärnä ha dit que presentarà una pregunta sobre aquest afer al Parlament de Finlàndia la setmana que ve. Kärnä va dir que demanarà un informe complet perquè "Espanya està trencant les regles de la diplomàcia amb les seves peticions".

 
Kärnä assegura que ha estat el Ministeri d'Afers Estrangers finlandès "en solitari" el que ha pres la decisió de destituir Ginjaume. Segons el diputat, ni el primer ministre finlandès n'estava informat ni el govern finlandès ha debatut sobre aquest afer. "Aquesta decisió no ha estat discutida ni presa pel govern finlandès, i això és una mala notícia", ha remarcat.

El diputat finlandès també ha criticat la decisió del Ministeri d'Afers Estrangers del seu país perquè creu que "no hauria d'haver cedit davant les pressions polítiques". "No és el govern espanyol qui ha de prendre decisions sobre els cònsols honoraris de Finlàndia", ha remarcat.

La presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, diu que "no és normal el veto que exerceix el Ministeri d'Exteriors".

En un tuit, Conesa explica que va rebre una invitació del cos consular per parlar de la fundació de la Diputació de Barcelona i que la reunió es va desenvolupar amb absoluta normalitat. També diu que ella és una representant de les institucions democràtiques catalanes i que el veto que exerceix Exteriors no és normal:

 

 

 

TEMES:
Procés català Article 155