Tsipras marxa i Mitsotakis es queda com a primer ministre (Reuters)
Tsipras marxa i Mitsotakis es queda com a primer ministre (Reuters)
Atenes

Grècia vira a la dreta amb Mitsotakis i diu adeu a la Syriza de Tsipras

La dreta assumeix el poder l'endemà de les eleccions després de desbancar la coalició d'esquerres Syriza d'Alexis Tsipras

RedaccióActualitzat

Nova etapa política a Grècia. El país que va abanderar la revolta contra l'austeritat opta ara per la Nova Democràcia del conservador Kiriakos Mitsotakis, que ja ha assumit el càrrec de primer ministre. No ha passat ni un dia de les eleccions i el relleu en el poder a Grècia s'ha consumat.

El líder conservador ha jurat el càrrec aquest migdia com dicta la tradició, amb la mà sobre la Bíblia i davant l'arquebisbe d'Atenes i altres dirigents de l'Església ortodoxa. No com va fer l'any 2015 el seu antecessor, Alexis Tsipras, que va optar per una cerimònia civil.

 

El nou primer ministre grec jurant el càrrec tot just l'endemà de les eleccions (Reuters) 


Mitsotakis reunirà el seu primer consell de ministres aquest dimecres. Hereu d'una dinastia política d'èxit, fill de primer ministre, el líder de la dreta se sent reforçat per les urnes. El dirigent de Nova Democràcia governarà amb majoria absoluta gràcies al gairebé 40% dels vots més els 50 diputats que la legislació electoral atorga al partit que guanya. Mitsotakis insistia aquest matí en la seva fórmula màgica: més inversió, més feina i menys impostos.

"He rebut un mandat contundent per tirar endavant la meva agenda. Una agenda per fer créixer l'economia i per crear més llocs de treball, però també perquè la gent se senti segura una altra vegada"

 

El moment del relleu (Reuters) 


El ja exprimer ministre Tsipras s'ha desgastat en aquests 4 anys de crisi i rescats econòmics, però els resultats a les urnes no han estat tan dolents com auguraven les enquestes i ha tret el 31,5% dels vots.

La resta de partits queden molt enrere i algunes formacions desapareixen del Parlament. Alguns analistes pronostiquen un nou bipartidisme a Grècia a partir d'ara, amb els conservadors de Nova Democràcia i l'esquerra de Syriza.

El partit neonazi Alba Daurada aquesta vegada es queda sense representació per no haver arribat als mínims necessaris. Però entra al Parlament el partit d'ultradreta Solució Grega, amb 10 escons. Qui ha aconseguit representació parlamentària ha estat el partit d'esquerres Mera25, fundat per l'exministre de Finances Iannis Varufakis, amb 9 escons.

ARXIVAT A:
Eleccions
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut