janquim / internet

El conseller Maragall debat amb bloguistes sobre les accions d'Educació a internet

Una vintena de bloguistes que són professionals de la docència, experts en comunicació a internet i en els canvis a l'administració pública han mantingut una trobada amb el conseller d'Educació, Ernest Maragall. La seva conversa es troba ara fragmentada en uns quants blogs, en una acció sorprenent i un punt audaç.

Actualitzat
El departament d'Educació s'ha llançat a l'arena de l'anomenat web 2.0 i ho ha fet d'una manera doble. Per una banda, han obert un blog, un compte a Twitter i un altre a Youtube, com va informar el 3cat24. Per una altra, el mateix conseller, Ernest Maragall, ha fet una trobada amb bloguistes per explicar-los en primera persona aquest projecte.

La cita és una notícia per ella mateixa perquè no és habitual una trobada d'aquesta naturalesa en els màxims responsables de l'administració i perquè era evident que trobar-se amb aquestes persones implicava l'acceptació dels seus comentaris expressats amb llibertat.

Permeabilitat i carisma

Així, mentre que el consultor Francesc Grau (actualment a l'empresa Conzentra) destaca el fet que "un conseller segui amb un grup de "gent d'internet" per compartir idees i visions, amb una actitud d'aprenentatge, permeable i amb ganes d'absorbir coneixement", un altre, com l'educador Jordi Roca ha deixat escrit: "La impressió que em va causar el conseller no va ser tan bona i em costaria explicar la raó: potser el veig massa "polític"? Potser perquè fa temps que he deixat de confiar-hi? La veritat és que tampoc em preocupa gaire, prefereixo un bon equip a un bon líder i la propera persona que ocupi aquest càrrec segons resulti de les properes eleccions espero que continuï aquest projecte, tingui més o menys carisma ('talante') que l'actual".

De la mateixa manera que el politòleg Xavier Peytibi assegura haver vist interès en el conseller, el professor universitari Miquel Duran desvela el detall que a la sala on es van reunir no hi ha bona cobertura de telefonia mòbil.

D'altres han fet aportacions més àmplies, com l'investigador Ismael Peña, que després de la conversa de dues hores amb la màxima autoritat educativa del país ha suggerit que el departament d'Educació vagi més enllà i proposa que a l'estratègia de govern obert i debat que des del seu punt de vista s'ha iniciat s'hi afegeixi una comunitat de pràctica i un canal especialitzat en les relacions laborals.

Maragall devia saber que aquest era el risc i que acceptar aquests comentaris formava part de la seva trobada. L'obertura als bloguistes és una continuació de l'acció empresa a internet, una experiència que, segons les cròniques d'aquests assistents a la reunió, genera un cert enrenou al gabinet del departament.

Allau de comentaris al blog

Una prova és el volum de comentaris, gens menyspreable, i les reaccions, que van de l'aplaudiment al desacord total. Com a exemple, a un primer apunt escrit pel mateix conseller, M. José Reyes escrivia: "Abans d'innovar en TIC podrien renovar instal·lacions, que jo tinc asma i treballo a un institut que més aviat és un congelador" i Jaume Arcos deia: "Enhorabona per la iniciativa, crec que aquest blog pot ser molt bona eina per compartir opinions, experiències, inquietuds…"

En un apunt del director de recursos, Camil Fortuny, s'hi pot trobar un comentari com aquest d'Anna Martínez: "Aquest escrit reflecteix un tarannà més dialogant del que havia mostrat el departament fins ara i tots ens n'hem d'alegrar, i ara cal esperar que les negociacions serveixin per crear un clima on el professorat se senti valorat". Però hi ha una Maria que afirma: "Gràcies per la informació, però no confio gens en aquesta actitud d'obertura del departament i el conseller després de tantes imposicions sense consens".

Risc i convicció

La gestió d'aquesta via de comunicació no sembla que sigui senzilla però l'equip de comunicació, dirigit per Xavier Vidal, i la responsable de la identitat digital, Trina Milan, sembla més que disposat a perseverar. L'aposta no es pot dir que sigui foc d'encenalls, tot fa creure que parteix d'una convicció rotunda, altrament no s'haurien assumit els riscos. 

La reunió es va fer el dia 2 d'aquest mes i, segons les cròniques publicades, a més dels que ja s'han citat hi van assistir, entre altres, profesionals de l'educació com Ramon Barlam, Marià Cano, Albert Criado, Xavier Rosell  Pilar Soro, Xavier Suñé, Artur Tallada, Josep Martínez Piñero o Jordi Jubany, experts en la gestió de les eines TIC en camps diversos, com ara Antoni Gutiérrez Rubí, Albert Medran, Albert Garcia Pujadas i el periodista Saül Gordillo, director de l'Agència Catalana de Notícies.
 
Anar al contingut