Buch declara com a investigat per afavorir el referèndum de l'1-O quan era alcalde
El conseller d'Interior, Miquel Buch

El conseller Buch, citat a declarar com a investigat per l'1-O al TSJC

RedaccióActualitzat

El conseller d'Interior, Miquel Buch, haurà de declarar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per l'1-O. El tribunal l'ha citat com a investigat pels delictes de desobediència i prevaricació per haver facilitat l'organització de l'1-O a Premià de Mar, quan n'era alcalde.

En una providència, el jutge del TSJC, Jordi Seguí, cita per al 16 de juliol el conseller.

Buch ja va ser investigat pel seu paper en l'organització de l'1-O com a president de l'Associació Catalana de Municipis, al costat de l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència Neus Lloveras. La Fiscalia, que els acusava de promoure l'1-O entre els alcaldes quan lideraven les entitats municipalistes sobiranistes. 

Llavors, el cas va quedar arxivat. Considerava que la seva actuació s'emmarcava en l'exercici de "funcions no institucionals i eminentment polítiques", no com a regidors, sinó com a líders d'"agrupacions voluntàries", una decisió que va ser recorreguda per la Fiscalia.
 


La sala civil i penal de l'alt tribunal català va estimar parcialment el recurs del ministeri públic i va obrir la porta a imputar Buch per cedir locals municipals a Premià de Mar per celebrar el referèndum de l'1-O, malgrat haver-ho suspès el Tribunal Constitucional.

De fet, la Fiscalia de l'àrea de Mataró-Arenys de Mar ja va investigar Buch, quan encara no era conseller, arran de la instrucció que va dictar el llavors fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, abans de l'1-O perquè s'obrissin diligències a regidors que facilitessin el referèndum als seus municipis.

Dels prop de 700 alcaldes que la Fiscalia General instava a investigar al setembre del 2017, el ministeri públic ha presentat finalment querelles contra mitja dotzena d'ells, que en alguns casos ja han estat arxivades per la justícia.

ARXIVAT A:
Procés catalàMiquel Buch
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut