Cervera

La CUP s'abstindrà i permetrà la investidura de Quim Torra

L'abstenció dels 4 diputats de la CUP farà possible la investidura de Torra com a 131è president de la Generalitat

RedaccióActualitzat

El consell polític de la CUP ha decidit mantenir l'abstenció dels quatre diputats al Parlament en la segona sessió, per permetre la investidura de Quim Torra.

En un comunicat que s'ha fet públic a les tres del migdia, el consell polític extraordinari de la CUP ha anunciat la decisió d'abstenir-se per "assumir un rol d'oposició activa".

"Davant del gir autonomista dels partits independentistes, l'organització ha decidit assumir un rol d'oposició activa, treballant, dins i fora de les institucions"

Els anticapitalistes argumenten la seva posició "davant d'un moment complex, marcat per la repressió i la vulneració de drets polítics i civils per part de l'estat espanyol".

Això sí, asseguren que no pensen garantir la governabilitat de la Generalitat.

 

Disposats a entrar al govern

La diputada Maria Sirvent i el portaveu secretariat nacional de la CUP, Lluc Salellas, ha comparegut per explicar la decisió. No han donat detalls del resultat de la votació sobre la investidura però sí que el resultat ha estat ampli a favor de mantenir l'abstenció

Els dos han insistit que el partit està disposat a ''assumir responsabilitats si és per fer república''. La formació reitera que està disposada a entrar al govern i a la mesa.

En canvi, si és per "normalitzar la gestió de l'autonomisme o gestionar les engrunes que només permeten fer polítiques neoliberals, a la CUP no la trobaran''.

Salellas ha remarcat que hi ha hagut un ''consens absolut'' en constatar ''una reculada important'' des de la tardor per part de JxCat i ERC en el treball i les polítiques per la república.

 

El futur

Amb aquesta decisió, la CUP vol "generar un nou cicle del moviment independentista, que reformuli i eixampli aliances i complicitats". Un cicle, diuen, que servirà "per construir unitat popular republicana, per arribar a obrir un nou cicle rupturista i d'autodeterminació a Catalunya".

 

 

Hores de dubte

Abans de la decisió final, s'han viscut hores d'incertesa. Dissabte durant la investidura, la CUP no va aplaudir el discurs de Torra. I després, en la seva intervenció, el diputat de la CUP Carles Riera va reclamar al candidat i a Junts per Catalunya i ERC que apostin clarament per la unilateralitat i la desobediència per construir la república i no fer autonomia.

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha començat a esvair els dubtes aquest matí. Cap a la una del migdia, ha explicat que el discurs que Quim Torra va oferir dissabte al Parlament "difereix del que s'ha sentit darrerament i és un símptoma positiu". A les tres, els anticapitalistes han anunciat la decisió final i han obert la porta a posar fi a cinc mesos de bloqueig institucional.

 

ARXIVAT A:
CUPInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut