El Consell d'Europa reclama a Espanya que fomenti i protegeixi el català

L'informe del comitè d'experts sobre llengües alerta que l'Estat incompleix els acords i els compromisos per protegir les llengües cooficials

Lluís CaellesActualitzat

El Comitè de Ministres del Consell d'Europa ha alertat Espanya per incomplir la Carta de Llengües Regionals o Minoritàries, entre les quals hi ha el català.

L'organisme europeu ha emès aquest dimarts l'informe sobre llengües, després d'estudiar les recomanacions del comitè d'experts sobre el respecte a les llengües que es parlen a Espanya.

 

Justícia refractària

Les dues recomanacions "urgents" del comitè d'experts de llengües minoritàries del Consell d'Europa, pel que fa al català, van adreçades a l'Estat.

D'una banda, després de constatar que el català no és un requisit per exercir dins el sistema judicial a Catalunya, el Consell d'Europa demana que es canviï la Llei Orgànica del Poder Judicial perquè se'n pugui garantir l'ús en un procés quan ho demani una de les parts.

 

El Consell d'Europa demana que es pugui garantir l'ús del català en els processos judicials

 

Les xifres que valida des d'Estrasburg el Consell d'Europa indiquen que l'ús del català a la Justícia ha caigut d'un 12,4% el 2013 al 8,4% el 2016. L'informe del comitè d'experts recull la queixa del govern de la Generalitat, que lamenta la falta de vocació de l'Estat per dotar l'administració de Justícia a Catalunya de personal capaç d'entendre i parlar el català.

I d'altra banda, i també amb la vista posada sobre l'Estat, reclama que es millori l'ús del català a l'administració estatal a Catalunya:

"Instruments legals emprats per la comunitat autònoma per implementar el català en paral·lel amb el castellà són recorreguts judicialment. Les autoritats centrals continuen imposant el castellà en nombrosos àmbits, com ara senyals de trànsit, certificats universitaris, esports o publicitat".

 

 

 

Lloances a la immersió a l'escola

Pel que fa a l'educació, els experts d'Estrasburg valoren el fet que el català sigui llengua "generalment establerta com a vehicular i com a llengua d'aprenentatge al sistema educatiu, sense menystenir la importància de l'educació multilingüe".

El comitè d'experts del Consell d'Europa assegura:

"El català es fa servir a tots els nivells educatius, i els alumnes acaben els seus estudis obligatoris amb un alt nivell de català i de castellà. Malgrat això, la llei 8/2013 de millora educativa [llei Wert] posa en risc el model català insistint en el dret a rebre només en castellà assignatures que no siguin de llengües"

La implementació d'aquesta llei frena el sistema de "conjunció lingüística" i immersió, que el Consell d'Europa valora positivament.

 

El Consell d'Europa alerta que Espanya incompleix la Carta de Llengües Regionals o Minoritàries

 

Altres territoris de parla catalana

A les Balears, el Consell d'Europa recomana, entre altres mesures, "l'increment de l'ús del català als centres de salut i d'assistència social". Una petició que arriba després de campanyes de protesta contra la valoració del coneixement del català per part del personal sanitari; unes campanyes en sentit contrari a la recomanació europea.

 

Amb perspectiva de totes les zones parlants, el Consell d'Europa posa damunt la taula les mancances tècniques que dificulten l'intercanvi de programació de ràdio i televisió entre Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià.

El Consell d'Europa constata la unitat de la llengua i demana més protecció per al català a l'Aragó i a Múrcia.

ARXIVAT A:
Català Consell d'Europa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut