presó
presó

El Consell d'Europa diu que Espanya té un problema de maltractaments a presons i comissaries

El Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura assegura en un informe que és "motiu de greu preocupació" i reclama al govern espanyol que prengui mesures per solucionar-ho

Bernat RexachActualitzat

El Consell d'Europa insta Espanya a prendre mesures per evitar els maltractaments a presons i comissaries. Així ho assenyala l'informe del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura (CPT), dependent del Consell d'Europa, elaborat després de visitar diverses instal·lacions durant tot l'any passat i fet públic aquest dimarts.

Segons aquest organisme, "el caràcter generalitzat de les denúncies de maltractaments a les presons visitades és un motiu de greu preocupació". Tot i que la majoria de presos entrevistats no van al·legar cap abús, la delegació va rebre un gran nombre de denúncies "coherents i creïbles".

S'assenyalen, en molts casos, bufetades al cap i al cos, però també cops de puny, puntades i cops de porra. En general, diu l'informe, "els resultats demostren que continua havent-hi un patró de maltractaments físics comesos pels funcionaris de presons com a reacció desproporcionada i punitiva davant el comportament recalcitrant dels presos".

El CPT demana a les autoritats espanyoles que estableixin una sèrie de mesures per acabar amb aquesta situació. Inclouen investigacions rigoroses i transparents de les denúncies, més supervisió per part de les direccions de les presons, i més formació del personal en l'ús de tècniques de control, contenció i desescalada.


A les comissaries, abusos físics i verbals per obtenir informació 

Pel que fa a les comissaries, el comitè afirma que la majoria de persones van declarar haver estat tractades correctament, però destaca que va rebre un "nombre important" de denúncies de maltractaments, fins i tot de menors. Aquests presumptes abusos físics i verbals comesos per agents de la Policia Nacional tindrien com a objectiu obligar els sospitosos a proporcionar informació o a confessar determinats delictes.

L'informe apunta que "és necessària una acció concertada per abordar el problema dels maltractaments per part dels agents". En aquest sentit, insta el Ministeri de l'Interior a difondre el missatge que aquests comportaments són "il·legals i poc professionals", i a emprendre, igual que en el cas de les presons, investigacions eficaces. Entre altres coses, subratlla la importància que les gravacions de les càmeres de seguretat es guardin, sempre, durant un mínim de 30 dies.

"Enfocament de gènere" a les presons per a dones

Respecte a les presons per a dones, el comitè assenyala la importància de desenvolupar una política penitenciària específica orientada a les seves "necessitats i vulnerabilitats". Exigeix un "enfocament de gènere" a les instal·lacions que acullen les preses, i recorda que "les recluses tenen una major prevalença que els homes de malalties mentals, drogodependència i autolesions, i moltes són víctimes de violència sexual i d'altres tipus de violències de gènere".

En l'apartat d'hospitals psiquiàtrics penitenciaris i dels centres d'internament de menors, l'estudi critica el "disseny carcerari" de les instal·lacions, que no considera gens adequades, i demana que es canviïn. En el cas dels centres de menors, per exemple, cita les barres metàl·liques de les finestres i les portes enreixades com elements a substituir.  

El Consell d'Europa, creat el 1949 i amb seu a Estrasburg, és l'organització d'integració europea més antiga del continent. Té com a principal objectiu la defensa i promoció dels drets humans, la democràcia i l'estat de dret. En formen part gairebé tots els països europeus.

Text íntegre de l'informe:

ARXIVAT A:
PolicialConsell d'Europa
Anar al contingut