Madrid

El Consell de Seguretat Nuclear detecta partícules radioactives en un camió provinent d'Ascó

El Consell de Seguretat Nuclear s'ha reunit amb els alcaldes dels 13 municipis de la Ribera d'Ebre, que és l'àrea d'influència de la central nuclear d'Ascó. En la trobada els han informat sobre la situació de la planta, després de la fuita de partícules radioactives del novembre passat. Han comunicat noves conseqüències, que s'han trobat traces de contaminació en la sorra d'un camió de deixalles provinent de la central. Tot i això, han assegurat que no hi ha risc per a la població ni per als treballadors. Fins a 1.600 persones, el doble del previst, hauran de passar revisió per descartar que estiguin contaminades. El consell ha demanat un pla d'actuació per corregir les deficiències en la gestió i en la seguretat de la central.

Actualitzat
Els responsables del Consell han informat als alcaldes d'una nova detecció de partícules radioactives. Va ser dilluns a la tarda i es van localitzar en les restes de sorra de l'interior d'un camió de deixalles que provenia de la central nuclear. La radiació es va detectar quan el vehicle va arribar a una deixalleria de Reus, on hi ha arcs detectors en compliment de la normativa que obliga les empreses que reben deixalles provinents de centrals nuclears a col·locar-los. En canvi, aquests pòrtics no són obligatoris a les centrals nuclears.

Les partícules detectades eren de cobalt 60, la qual cosa els porta a pensar que tenen relació directa amb la fuita de novembre. De fet el contenidor que contenia la ferralla havia estat sota la xemeneia per on es van escapar les partícules radioactives.

La fuita va tenir lloc el passat 29 de novembre però els responsables d'Ascó van trigar més de quatre mesos a informar de l'incident. Per aquest motiu, es va decidir destituir el director de la central, Rafael Gasca, i el cap del Servei de Protecció Radiològica, Francesc González. De totes maneres, el Consell no ha volgut qualificar de "mala fe" l'actitud del titular de la central.

En un primer moment, la fuita es va classificar com a nivell 1, però la setmana passada es van detectar noves partícules a la zona i es va elevar el nivell de gravetat de la fuita. En conseqüència s'estan fent inspeccions en un radi d'un quilòmetre i mig al voltant de la central, una àrea que es podria ampliar en cas que s'hi trobessin més restes.

El Consell de Seguretat ha assegurat als alcaldes que la intensitat de la radiació en el medi ambient a l'exterior de la central és "realment petita" i que és "molt improbable" que s'hagi produït alguna exposició al públic.

Controls radiològics

La central d'Ascó ha ofert revisions radiològiques a totes aquelles persones que treballen i que han passat per les instal·lacions de la nuclear des del novembre, quan hi va haver la fuita. Fins ara s'han fet revisions a 850 de les 1.600 persones que es calcula que han estat exposades i no s'ha detectat cap indici de contaminació.

Pla de millora

La presidenta del Consell, Carmen Martínez Ten, també ha explicat als alcaldes de la Ribera d'Ebre que s'han trobat deficiències en el sistema de ventilació d'Ascó que haurien possibilitat la sortida a l'exterior de les partícules radioactives. També ha confirmat que hi va haver incompliments en la gestió de la contaminació i deficiències en la informació al CSN.

Per tot plegat, s'ha demanat a la direcció de la central nuclear que es dissenyi i s'implementi de manera immediata un pla de millores en la gestió i en la seguretat. Martínez Ten també ha explicat que es farà extensiva aquesta petició a totes les centrals nuclears espanyoles.

Sancions per 30 milions d'euros

D'altra banda, la presidenta del CSN ha explicat que s'ha presentat al Ministeri d'Indústria una proposta de sanció a Ascó que en un futur s'haurà de veure en què queda. Des del mes de novembre s'ha multiplicat per deu la quantitat de les sancions fins a un màxim de 30 milions d'euros.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut