Burgos

El Consell de Seguretat Nuclear, a favor de prorrogar el funcionament de la central de Garoña deu anys més

El ple del Consell de Seguretat Nuclear ha conclòs l'informe sobre el futur de la central nuclear de Garoña, la més antiga de l'estat espanyol, i s'ha decidit a favor de prorrogar durant deu anys més l'operativitat de la planta. Segons fonts pròximes a les deliberacions, el CSN avalaria així la renovació del permís d'explotació per deu anys més com demanava Nuclenor, l'empresa que la gestiona. L'organisme ha registrat l'informe al Ministeri d'Indústria i dilluns lliurarà el document al ministre Miguel Sebastián. En ser positiva, la resolució del CSN no és vinculant i, per tant, és el govern qui haurà de pronunciar-se sobre el futur de Garoña, en el termini màxim d'un mes.

Actualitzat
El Consell de Seguretat Nuclear s'ha inclinat a favor d'una pròrroga limitada de l'operativitat de la central nuclear de Garoña, a Burgos, segons fonts pròximes a les deliberacions. Com que és positiu l'informe no és vinculant i serà el govern qui decideixi, en el termini màxim d'un mes, si la planta continua funcionant. En cas que el govern s'hi pronunciï a favor, Garoña -que és la planta més antiga d'Espanya- podria superar els 40 anys de funcionament per als quals va ser dissenyada inicialment.

El consell ha analitzat les condicions de l'autorització d'explotació actual, les instruccions tècniques complementàries associades i la revisió periòdica de la seguretat. De la seva banda, la central ha presentat un pla que inclou una revisió de la gestió d'envelliment, tenint en compte un període de 10 anys addicionals d'autorització d'explotació que ha demanat Nuclenor.

Diferents entitats antinuclears han demanat el tancament de la central. Recorden que la planta de Garoña va ser inaugurada el 1971 i és l'única planta de primera generació que continua en funcionament a Espanya. Afegeixen que durant els primers mesos del 2009 ha registrat nou accidents. El mateix CSN, recorden, va assegurar que la central presentava 213 elements considerats degradats, 78 dels quals en un grau sever.

Amb la d'aquest divendres han estat sis les reunions que ha mantingut l'organisme regulador per estudiar la situació en què opera la central nuclear. D'aquestes, n'ha sortit un informe que ha estat registrat al Ministeri d'Indústria l'últim dia que preveia la legislació. El Consell de Seguretat Nuclear lliurarà aquest document en mà al ministre Miguel Sebastián i posteriorment farà saber als mitjans de comunicació el seu contingut.
Anar al contingut