Nova York / Jerusalem

El Consell de Seguretat de l'ONU lamenta els morts per l'atac israelià i en demana una investigació

Després d'una reunió maratoniana de dotze hores, els membres del Consell de Seguretat de l'ONU han consensuat una resposta de rebuig a l'atac israelià a un vaixell amb ajuda humanitària que va acabar amb almenys 9 morts, segons fonts oficials. L'ONU lamenta la pèrdua de vides humanes i els ferits, i n'ha demanat una investigació "ràpida, imparcial, creïble i transparent", tot i que encara no ha transcendit si la farà Israel o una autoritat independent, com reclamava Turquia. La trobada del Consell de Seguretat de l'ONU s'ha fet a petició de Turquia, el Líban i l'Autoritat Nacional Palestina. Abans d'aquesta trobada, la comunitat internacional ja havia rebutjat l'atac de l'exèrcit israelià. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, torna en aquests moments cap al seu país i a la tarda ja ha convocat una reunió d'urgència del seu gabinet.

Actualitzat
El Consell de Seguretat de l'ONU s'ha reunit durant dotze hores per consensuar una resposta a l'atac israelià. Després de la trobada maratoniana, els membres del Consell demanen una investigació sobre l'atac israelià a la "Flotilla de la Llibertat", que hauria causat almenys nou morts, segons les últimes informacions oficials, o una vintena, segons informacions periodístiques. A més, el Consell també lamenta la pèrdua de vides humanes i els ferits. L'ONU, però, ha evitat condemnar Israel.

El text demana una investigació "imparcial, creïble i transparent" sobre el cas, i que sigui conforme als criteris internacionals, però no concreta qui l'ha de fer: si l'ha de conduir només Israel, com demanaven els Estats Units, o si ha d'incloure representants del Consell de Seguretat, com exigien altres països com ara Turquia. La resolució exigeix l'alliberament immediat dels cooperants i dels vaixells retinguts.

El text que s'estava negociant a la reunió es limitava a qualificar el bloqueig a la Franja de Gaza d'inacceptable i insostenible, però no plantejava a Israel que l'aturi.

Israel es defensa i es justifica

Davant les crítiques de països com el Regne Unit, França, el Brasil i Mèxic, entre altres a la reunió, l'ambaixador adjunt d'Israel a l'ONU ha posat en dubte la voluntat humanitària del comboi atacat. "De missió humanitària no en tenia res. Quina mena d'activista de pau fa servir ganivets i altres armes per atacar els soldats que pugen a un vaixell d'acord amb la llei internacional?", s'ha preguntat. Daniel Carmon també ha criticat que el comboi es fes "al marge de l'ONU, la Creu Roja i altres agències reconegudes internacionalment", i ha afegit que a Gaza "no hi ha crisi humanitària".

Abans de la reunió del Consell de Seguretat, el president de l'ONU, Ban Ki-moon, havia condemnat l'acció i s'ha declarat consternat per l'ofensiva contra els 600 activistes propalestins, que duien ajuda humanitària a Gaza. La condemna ha estat gairebé unànime per part de la comunitat internacional, que a mesura que es coneixien els fets convocava els seus ambaixadors a Israel i condemnava l'atac israelià a un vaixell amb ajuda humanitària.

Condemna de la UE

També s'ha mostrat crítica amb l'actuació d'Israel la màxima representant de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, que ha demanat una investigació completa sobre l'atac israelià i ha exigit la fi del bloqueig a Gaza.

En un comunicat, la UE ha condemnat "l'ús de la violència, que ha provocat un gran nombre de víctimes entre els membres de la flota", i ha exigit una "investigació immediata, completa i imparcial dels esdeveniments i de les seves circumstàncies". El text s'ha difós després d'una reunió d'urgència dels 27 estats membres a Brussel·les.

Netanyahu torna a Israel

Per la seva part, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha suspès el viatge que tenia previst per a aquest dimarts a Washington, on s'havia de reunir amb el president nord-americà, Barack Obama. Netanyahu, que era al Canadà, ha lamentat "la pèrdua de vides humanes" durant l'atac però ha fet costat a l'exèrcit hebreu, segons ha informat la televisió israeliana. En aquests moments, torna cap al seu país i a la tarda ja ha convocat una reunió d'urgència del seu gabinet.

Encara ha anat més lluny el viceministre d'Afers Estrangers d'Israel, Danny Ayalon, que ha assegurat que els activistes que participaven en la "Flotilla de la Llibertat" per portar ajuda humanitària a Gaza tenien vincles amb Al-Qaeda, amb Hamas i amb la Jihad Islàmica.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut