Nova York

El Consell de Seguretat de l'ONU acorda noves sancions a l'Iran pel seu programa nuclear

L'Iran i les seves ambicions nuclears s'han sotmès a votació en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Els quinze membres del Consell ho han tingut clar i, per unanimitat, han donat el vistiplau a la resolució que ha d'ampliar i reforçar les sancions contra el règim dels aiatol·làs, davant la seva negativa a suspendre el programa nuclear. S'imposen noves condicions i si en 60 dies l'Iran no les ha satisfet, s'haurà d'enfrontar amb les noves sancions. La votació ha coincidit amb la captura per part de Teheran de 15 soldats britànics, a qui acusa d'entrar il·legalment al seu país.

Actualitzat
El Consell de Seguretat ha donat llum verda amb els vots a favor dels seus 15 membres a la resolució presentada per França, el Regne Unit i Alemanya, la tercera que aquest òrgan aprova sobre el programa nuclear iranià. Malgrat recollir els 15 vots possibles, els ambaixadors de Qatar i Sud-àfrica han destacat que les mesures coercitives no eren el mitjà més apropiat per pressionar l'Iran, han demanat cautela i reclamat que es fomenti el diàleg polític.

El text acorda noves sancions per a l’Iran davant el desafiament que aquest país ha plantejat a la comunitat internacional en la qüestió nuclear. La resolució exigeix a l’Iran suspendre les seves activitats d’enriquiment d’urani i que aclareixi els dubtes de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica sobre la finalitat pacífica dels seus programes nuclears. Sota el capítol 41 de la Carta de l’ONU, que no preveu la intervenció militar, es dictaminen un seguit de noves sancions si el règim de Teheran no compleix amb aquestes demandes en els pròxims 60 dies.

Entre aquestes demandes hi ha la prohibició de l'Iran d'exportar armes i la congelació dels actius financers de 28 individus i entitats relacionats amb el programa nuclear i de míssils balístics. A més, s'imposen restriccions voluntàries per viatjar als individus sancionats, a importar armes de l'Iran així com a concedir crèdits i assistència financera al govern iranià.

A la votació s’esperava l’assistència del president iranià, que havia demanat de participar en la sessió. Finalment, però, ha optat per no desplaçar-se a Nova York. La república islàmica ha responsabilitzat els Estats Units de l'absència d'Ahmadinejad. Afirmen que s'ha retardat deliberadament l'emissió dels visats a la tripulació de l'avió. Una acusació que Washington nega rotundament. Segons el reglament de l'ONU, el representant d'un país directament afectat per un projecte de resolució té dret a prendre part en el debat, tot i que sense dret a vot.

Aquesta nova resolució, que suposa una nova pressió per a l'Iran, s’ha aprovat just l’endemà que el règim liderat per Mahmud Ahmadinejad hagi estat protagonista d’una nova provocació internacional. Es tracta de la detenció de quinze militars de la Marina britànica a qui acusa d’haver entrat il·legalment en aigües iranianes.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut