Madrid

El Consell de Ministres dóna llum verda al pla de rescat

El Consell de Ministres ha aprovat el pla per aportar liquiditat al sistema financer espanyol, presentat per Zapatero dimarts passat. El ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha explicat que el fons de 30.000 milions estarà controlat per un consell i una comissió que es crearan dins el Tresor Públic, i serà supervisat cada quatre mesos pel Congrés. El consell estarà dirigit per Pedro Solbes i en formaran part els secretaris d'Economia i Hisenda.

Actualitzat

El pla de rescat que ha aprovat avui el Consell de Ministres pretén que no es tanqui l'aixeta del finançament que donen els bancs, tant a les empreses com als ciutadans. El pla té dues vessants.

La primera és que a partir de demà es garantiran fins a 100.000 euros als dipòsits de tots els estalviadors, ja siguin comptes corrents o plans d'estalvis, i també les inversions, en cas que la seva entitat faci fallida.

La segona va dirigida als bancs i caixes. El govern està disposat a comprar actius, com ara deute emès per empreses o crèdits hipotecaris, que tinguin totes les garanties i siguin de màxima qualitat. Res a veure amb el pla de rescat nord-americà, que pretén comprar els paquets contaminats amb hipoteques d'alt risc.

A aquesta mesura es destinaran en principi 30.000 milions d'euros ampliables fins a 50.000 milions. Estaran disponibles aquest últim trimestre de l'any i es començarà per emetre deute públic per un valor de 10.000 milions d'euros. Com que la idea és fer operacions que tinguin tota la seguretat, el govern diu que no tindrà cap cost per als ciutadans perquè es recuperaran els diners invertits, i fins i tot tindran rendibilitat.

Anar al contingut